Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Varuje v nasledujúcich dňoch pred vetrom a snehovými závejmi

SHMU Foto: TASR

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydal na pondelok (30.3.) pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj.

Bratislava 29. marca (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje v nasledujúcich dňoch pred silným vetrom a tvorbou snehových jazykov a závejov.

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydal na pondelok (30.3.) pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj. Vietor by mal v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 15 až 20 metrov za sekundu, na hrebeňoch hôr 20 až 25 metrov za sekundu.

Na tento deň vydali meteorológovia aj výstrahu druhého stupňa, týka sa Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja. Meteorológovia upozorňujú, že v tomto prípade môže na hrebeňoch hôr fúkať vietor v nárazoch rýchlosťou 25 až 33 metrov za sekundu.

K pretrvávajúcim výstrahám pred vetrom sa v utorok (31.3.) pridruží aj varovanie meteorológov pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Tie by sa mali tvoriť v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji v horských oblastiach a na horských priechodoch.