Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počasím skúšané Slovensko: Víchrica, poľadovica aj ľadová povodeň

Na archívnej snímke tvoriaca sa ľadová povodeň na rieke Belá v Liptvoskom Hrádku, kedy voda zamrznutej rieky preteká ponad ľad. Tento jav vzniká v dôsledku dlhodobých nízkych teplôt. Foto: TASR - Andrej Galica

Vodohospodári kontrolujú stav vodných tokov, zároveň vypúšťajú Oravskú priehradu a Liptovskú Maru, čím sa snažia otepliť vodu a spomaliť proces zamŕzania riek.

Bratislava 2. januára (TASR) - Na hrebeňoch Tatier môže byť víchrica. Miestami môže rýchlosť vetra dosahovať 90 až 110 km/h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa.

Platí pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Táto rýchlosť predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V tomto období a oblasti je síce bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Slovenská správa ciest (SSC) zas upozorňuje vodičov na možnosť poľadovice, mali by si preto na cestách dávať pozor. "Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice," uvádzajú cestári na svojom webe.

Informujú zároveň, že všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý.

"V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú vozovky pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch cm, miestami do piatich cm," upozorňuje SSC. Vodiči by mali byť pripravení aj na hmlu, ktorá je na západe západného a na severe stredného Slovenska.

Na severe Slovenska hrozia ľadové povodne



V okrese Liptovský Mikuláš na severe Slovenska hrozí ľadová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa, platí až do odvolania. V okresoch Čadca a Martin je riziko ľadovej povodne nižšie, trvá tu prvostupňová výstraha.

Ako SHMÚ informuje na svojej internetovej stránke, na vodných tokoch sa vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu vytvárajú ľadové úkazy, ktoré vzdúvajú vodné hladiny. Tento jav môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.

Vodohospodári kontrolujú stav vodných tokov, zároveň vypúšťajú Oravskú priehradu a Liptovskú Maru, čím sa snažia otepliť vodu a spomaliť proces zamŕzania riek. "Do tejto chvíle zatiaľ ľadové povodne nespôsobili výraznejšie problémy," povedal pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.