Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: BLÁZNIVÝ APRÍL: Poľadovica, sneh a neprejazdné cesty

Na snímke snehová prehánka v Bratislave v stredu 19. apríla 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Na horách prevláda zvýšená hrozba lavínových zosuvov. Na Orave a v okolí Tatier bude v noci silno fúkať.

Bratislava 19. apríla (TASR/TABLET.TV) - Výstrahu druhého stupňa pred vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy severného Slovenska. Varovanie platí od dnešnej 18. hodiny do štvrtkového (20.4.) rána.

Výstraha sa týka okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. SHMÚ tu v polohách od približne 1300 metrov nad morom očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 145 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňujú meteorológovia.

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom počas dnešného dňa sa týkajú celého územia Slovenska. Varovanie rovnakého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov vydal SHMÚ pre viaceré okresy severnej polovice územia.


Čertovica a Javorina sú prejazdné pre autá so zimnými pneumatikami



Horský priechod Javorina, cesta II/531, je prejazdný z oboch strán zo smeru od Červenej Skaly, v okrese Brezno, ako aj Muránskej Huty v okrese Revúca, ale iba pre vozidlá do 3,5 tony a so zimnými pneumatikami.

Ako večer TASR informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, aj po ošetrení vozovky cestármi je na ceste súvislá vrstva snehu.

Podobne je na tom aj horský priechod Čertovica v okrese Brezno, ktorý je prejazdný pre vozidlá do 3,5 tony a aj to so zimnými pneumatikami.

Horský priechod Vernár je prejazdný pre osobnú i nákladnú dopravu



Horský priechod Vernár v okrese Poprad je pre osobnú aj nákladnú dopravu opäť prejazdný. Pred 11.00 h ho cestári v súčinnosti s dopravnou políciou uzatvorili pre nákladnú dopravu, následne bol neprejazdný od 13.00 h aj pre osobnú dopravu. TASR o tom informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

"Horský priechod sme otvorili po viacnásobnom prepluhovaní a posypaní," uviedol Barilla. V podtatranskom regióne miestami stále husto sneží.

Cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké. Na vozovkách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh.

VIDEO: V Tatranskej Lomnici panuje zimné počasie, napadol nový sneh


"Napriek zdvojenému pluhovaniu a posypu sa nedarí udržať jeho prejazdnosť," uviedol Barilla. V danom úseku podľa jeho slov husto sneží a na ceste sa neustále vytvára súvislá vrstva snehu.

Cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké, na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Cesty na horských priechodoch na Spiši sú zasnežené



Chladné počasie a sneženie v horských oblastiach Spiša vrátilo na cesty zimnú techniku. Ako dnes informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková, na posyp a pluhovanie bolo a je nasadených 13 sypačov, dva traktory s radlicami, jedno nákladné vozidlo s radlicou a päť nakladačov.

"Vo vyššie položených oblastiach okresov Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice - okolie začalo snežiť pred 6.00 h ráno. Sneh na cestách sa objavil najmä v oblastiach: Grajnár, Súľová, Hnilčík, Dobšinský kopec, Štósky kopec, Hačava. Okolo siedmej hodiny začalo silnejšie snežiť aj v nižších polohách, hlavne v okolí mesta Spišská Nová Ves," vysvetlila Bobriková.



Cestári robili prvý výjazd už počas nočnej zmeny z utorka na stredu medzi 20.30 a 22.00 h, keď bol z dôvodu klesania teplôt preventívne posypaný úsek cesty medzi Rudňanmi a Poráčom. Ešte pred začiatkom sneženia boli podľa hovorkyne preventívne posypané horské priechody Grajnár, Mlynky, Súľová a Dobšinský kopec.

"Aktuálne v stredu napoludnie na Spiši vo výškach nad 400 m.n.m. husto sneží a fúka silný nárazový vietor, v južnejších oblastiach prší. Sneh sa drží na vozovke na úsekoch ciest nad 600 metrov nad morom. Keďže stále husto sneží, po posype sa vytvára na vozovke kašovitá vrstva snehu. Technika Správy ciest KSK je neustále v teréne," vysvetlila Bobriková.

VIDEO: Dopravná situácia na Fačkovskom sedle v Žilinskom kraji


Ako ďalej informovala, dnes ráno na úseku cesty medzi Rudňanmi a Poráčom mal pre sneh problém autobus prímestskej autobusovej dopravy. "Na tejto ceste bol už v utorok večer urobený preventívny chemický posyp, po ktorom bola cesta mokrá a zjazdná bola aj ráno o 6.00 h. Po začiatku sneženia bol na Poráč vyslaný sypač, ktorý posypával cestu po Markušovce, odkiaľ sa pre technickú poruchu musel vrátiť. Práve v tomto čase sa po zasneženej ceste do Poráča nevedel dostať autobus. Dispečer o 7.45 h vyslal na posyp úseku ďalšie vozidlo, ktoré sa uvoľnilo po posype úseku cesty II/533 na Harichovce a II/536 medzi Spišskou Novou Vsou a Jamníkom. Vzhľadom na neustávajúce sneženie bola cesta na Poráč posypaná znovu aj v čase od 9.50 do 11.30 h," dodala Bobriková.

Do bratislavských ulíc museli pre sneženie opäť vyraziť mechanizmy zimnej údržby



V Bratislave museli pre dnešné sneženie vyraziť opäť do ulíc mechanizmy zimnej údržby. Zabezpečiť museli posyp a pluhovanie na Kolibe. V uliciach hlavného mesta sú aj v tejto chvíli. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

VIDEO: Takto sneží v Bratislave na Patrónke


Hlavné mesto deklaruje, že je pripravené operatívne zasiahnuť aj v ďalších problematických lokalitách. "V prípade poklesu teploty pod nulu bude vykonaný aj preventívny lokálny posyp, najmä mostov a kopcovitých úsekov," podotkla Kohútiková. V teréne sú ďalšie sypače, ktoré môžu kritické úseky posýpať či pluhovať operatívne.

Magistrát vyzýva ľudí, aby v prípade, ak uvidia zľadovatený povrch vozovky alebo neodhrnutý chodník či cyklotrasu, to nahlásili na mestskom dispečingu dispecing@bratislava.sk alebo na telefónnych číslach 02/59 356 761 a 0902 985 887.

VIDEO: Husté sneženie pri pamätníku Slavín v Bratislave


Bratislava už zimnú pohotovosť ukončila, avšak na základe predpovede počasia objednala u svojho dodávateľa dva sypače s pluhom nad štyri tony od utorka (18.4.) predbežne do piatka (21.4.) v závislosti od vývoja situácie. "Mesto je s dodávateľom dohodnuté, že v prípade potreby bude k dispozícii viac mechanizmov, ktoré budú operatívne zasahovať," podotkla Kohútiková. Výkony zimnej údržby pre mesto zabezpečuje spoločnosť A.R.K. technické služby.

Na bratislavských Kramároch odstraňujú strom, ktorý spadol na osobné autá



Bratislavskí hasiči zasahujú pri odstránení stromu, ktorý spadol na osobné autá na Limbovej ulici v Bratislave.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sú na mieste traja príslušníci HaZZ s jedným kusom hasičskej techniky.

V hlavnom meste dnes hasiči odstraňovali padnuté stromy na viacerých miestach - napríklad na Černockého ulici v Krasňanoch, Iskerníkovej ulici na Dlhých Dieloch i na Železnej studničke.

Na ceste pri obci Telgárt je poľadovica



Na ceste I/66 pri obci Telgárt, v úseku zvanom Besník, v okrese Brezno je na ceste poľadovica.



Ako TASR informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v B. Bystrici, vodiči by v tomto úseku mali zvýšiť pozornosť. Momentálne sa už na miesto presúvajú cestári.

Na horách prevláda zvýšená hrozba lavínových zosuvov



Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre a Nízkych Tatrách sa zrána trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň, popoludní tiež zmení na zvýšené. Vo Veľkej Fatre je malá hrozba pádu lavín, v priebehu dňa však mierne stúpne.

Na snímke žena prechádza okolo sochy počas sneženia v Bratislave v stredu 19. apríla 2017.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 30 centimetrov nového prachového snehu. Za poslednú periódu miestami až 50 centimetrov snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil TASR Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Čitateľka Monika poslala fotku aktuálneho počasia v Bratislave
Na snímke z 19. apríla 2017 sneženie v bratislavských Vajnoroch.
Foto: Teraz.sk


Počas dnešného dňa očakáva lavínový špecialista aj výskyt spontánnych prachových lavín a splazov, a to najmä na strmých skalných platniach, trávnatých svahoch a v strmých žľaboch. Pod skalnými stenami sa v snehovej pokrývke môžu nachádzať krúpky v hrubších vrstvách, ktoré sú kritickou nestabilnou vrstvou. "Na takýchto miestach treba byť obzvlášť opatrný," ozrejmil.

Čitateľ Patrik poslal záber zo sneženia v Bratislave - Karlova Ves
Sneženie v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves, 19. apríla 2017.
Foto: Teraz.sk


Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a snežilo. Na hrebeňoch prevládal prudký vietor severných smerov do 15, v nárazoch do 20 metrov za sekundu. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus dvoch stupňov Celzia.



Pezinská Baba je momentálne uzatvorená, odstraňujú tam spadnuté stromy


Horský priechod Pezinská Baba je momentálne neprejazdný. Hasičskí záchranári tam odstraňujú spadnuté stromy.

"Zasahujú tam pezinskí a malackí hasiči, celkovo je na mieste šesť hasičov s dvoma kusmi hasičskej techniky," informovali TASR z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave, potvrdili aj to, že cesta je momentálne uzatvorená pre všetky vozidlá.

Situácia obmedzila aj premávku prímestskej autobusovej dopravy. "Výluka sa dotkla posledných dvoch spojov z Pezinka v smere na Malacky a takisto posledného dnešného spoja v opačnom smere," informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff informoval, že komunikácia bude v dôsledku popadaných stromov zrejme uzatvorená ešte niekoľko hodín. "Predpokladaný čas odstraňovania následkov je až do neskorých nočných hodín," uviedol policajný hovorca.