Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ: Hladiny riek po nedávnych zrážkach už klesajú

Na snímke zvýšená hladina rieky Rudinka v obci Rudina pri Kysuckom Novom Meste 28. apríla 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V rámci kraja bol podľa hovorcu SVP počas uplynulých dní tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený v Mýte pod Ďumbierom na toku Štiavnička, ako aj v obciach Bystrá a Jasenie.

Banská Bystrica 29. apríla (TASR) – Hladiny vodných tokov v Banskobystrickom kraji (BBSK), kde boli v dôsledku intenzívnych zrážok počas uplynulých dní na niektorých miestach vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity, už dosiahli svoje maximum a ich výška sa postupne znižuje. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

„Pracovníci SVP postupne opravujú poškodené brehy. Ohrozeným obciam poskytli tiež vrecia na stavanie provizórnych zátarás,“ priblížil hovorca s tým, že ďalší vývoj bude záležať od množstva zrážok.

V rámci Banskobystrického kraja bol podľa jeho slov počas uplynulých dní tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený v Mýte pod Ďumbierom na toku Štiavnička, ako aj v obciach Bystrá a Jasenie. Druhý stupeň povodňovej aktivity platil v Bystrej na toku Bystrianka, v Banskej Bystrici na Hrone a vo Zvolene.

„Na týchto miestach došlo ku vybreženiu vodných tokov a k poškodeniam brehov. Vodné toky však už kulminovali a po opadnutí hladiny budú pracovníci SVP poškodené brehy sanovať lomovým kameňom,“ zakončil Machava.

Cestu do Demänovskej doliny sprejazdnili v jednom jazdnom pruhu


Cestu II/584 do Demänovskej doliny (okres Liptovský Mikuláš) po stredisko Jasná sprejazdnili dnes pred 18. hodinou v jednom jazdnom pruhu. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

"Premávku striedavo riadia a usmerňujú policajti. Z uvedeného dôvodu žiadame účastníkov cestnej premávky o trpezlivosť, ohľaduplnosť a dôsledné rešpektovanie pokynov policajtov," dodal Moravčík.

Upozornil, že horský priechod Čertovica je naďalej úplne uzatvorený.


VÝSTRAHA: Na severnom i strednom Slovensku stále hrozia záplavy



Hrozba povodní na severnom a strednom Slovensku naďalej trvá. Aj po dnešnej aktualizácii platia výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), pričom pre okres Liptovský Mikuláš ide o výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa.

Výstraha pred povodňami druhého stupňa platí pre okresy Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Turčianske Teplice a Žilina-Rajčanka.

Prvý stupeň hydrologickej výstrahy zasa v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, Martin. Zvolen, Žiar nad Hronom, Žarnovica ale i Nové Zámky - juh.

Kým v prípade okresov Žilinského kraja odborníci SHMÚ uvádzajú, že po predchádzajúcej kulminácii dochádza k poklesu vodných stavov na tokoch, v súvislosti s výstrahami pre okresy Banskobystrického kraja upozorňujú, že vzhľadom na predchádzajúce zrážky a nasýtenosť povodí, je predpoklad vzostupu vodných hladín.

Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

V Žilinskom kraji bol v piatok (28. 4.), podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého, vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 43 obciach deviatich okresov, od polnoci začal ich počet klesať. V súvislosti s povodňovou situáciou zasahovali hasiči v noci z piatka na dnes takmer vo všetkých okresoch Žilinského kraja, pričom najvážnejšia situácia bola v okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca a Žilina. Pre TASR to povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

"Situácia sa výrazne zlepšila po poklese zrážkovej činnosti o polnoci z piatka na dnes. Ale nepodceňujeme to, techniku máme pripravenú, vrátane Záchrannej brigády HaZZ v Žiline," uviedol Kapusniak.