Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na celom Slovensku platí výstraha pred poľadovicou a hmlou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava, pohyb osôb či infraštruktúra.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou a hmlou vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre celé územie Slovenska. Varovanie platí do 9. hodiny.

Tvorba poľadovice podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava, pohyb osôb či infraštruktúra. Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V súvislosti s hmlou očakáva ústav ojedinele jej výskyt s dohľadnosťou 50 až 200 metrov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Cesty sú zjazdné, ich povrch je suchý až mokrý


Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je tiež prevažne suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC).

V hornatejších oblastiach sa na cestách nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Na cestách III. triedy v okrese Žarnovica a Bardejov sa nachádza na vozovke zľadovatený sneh hrúbky 1-2 cm.

Zjazdné sú aj všetky horské priechody (HP), povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na HP Podspády, Vrchslatina, Huty, Fačkov, Súľová a Grajnár je miestami kašovitý až utlačený sneh 1-2 cm.

SSC zároveň upozorňuje vodičov na poľadovicu na ceste I/16 na úseku od križovatky s cestou III/3365. Dohľadnosť do 50 m je na cestách v okresoch Komárno, Nové Zámky, Levice, do 100 m v okolí Veľkého Medera a Rimavskej Soboty, do 200 m v okolí Bratislavy.

Pre vozidlá nad 10 m sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Mierne lavínové nebezpečenstvo aktuálne prevláda v Tatrách aj M. Fatre



Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice trvá v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier a Malej Fatry. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach aktuálne prevláda malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Vo štvrtok o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Doplnil, že nebezpečenstvo je veľmi lokálne a viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. "Čiže na miesta, kde bolo v predchádzajúcich dňoch previate väčšie množstvo nového snehu, 30 až 60 centimetrov. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií," uviedol.

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do desať, inde len do dvoch centimetrov nového prachového snehu. Celkovo za predchádzajúce štyri dni napadlo na horách 25 - 65 centimetrov nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad. V stredných polohách do 1500 metrov dosahuje celková výška snehu do 50 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 30 až 70 centimetrov.