Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

UŽITE SI EŠTE SLNKO: Popoludní na väčšine územia hrozia búrky

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

Pre niektoré okresy na východnom Slovensku platí výstraha druhého stupňa.

Bratislava 2. júna (TASR) – Na väčšine Slovenska treba v sobotu popoludní počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre šesť krajov, s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja.

Na väčšine územia hrozia búrky.
Foto: SHMÚ

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 60 až 80 kilometrov za hodinu," informuje SHMÚ.

Výstraha predbežne platí do 20.00 h.

Pre niektoré okresy na východe platí výstraha 2. stupňa pred búrkami

V okresoch Poprad, Spišská Nová Ves, Rožňava, Levoča a Sabinov sa zvýšila výstraha pred búrkami na druhý stupeň. Vydal ju Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý predpokladá v niektorých lokalitách úhrn zrážok 30 až 50 milimetrov. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť 60 až 80 kilometrov za hodinu.

Podľa meteorológov sa v súvislosti s očakávanými prívalovými zrážkami predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, a to najmä na malých tokoch. Vylúčený nie je ani výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. SHMÚ už pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Rožňava hydrologickú výstrahu druhého stupňa. O stupeň nižšia výstraha platí pre okresy Sabinov, Levoča, Gelnica, Brezno, Rimavská Sobota, Revúca, Lučenec, Krupina, Prievidza, Topoľčany, Kysucké Nové Mesto.