Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Meteorológovia varujú. V týchto častiach Slovenska bude fúkať a snežiť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výstrahu druhého stupňa pred vetrom vydal SHMÚ pre oblasť Tatier, Liptova a Oravy.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Výstrahu druhého stupňa pred vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre oblasť Tatier, Liptova a Oravy. Výstraha platí dnes od 11. do 20. hodiny.



Druhý stupeň varovania sa týka okresov Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. SHMÚ tu na horách v polohách nad 1500 metrov miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 140 km/h.

"Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varuje SHMÚ.

Zároveň v okresoch východného Slovenska platia výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou a v Kežmarku pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Sneženie


V závere víkendu zasiahne severnú časť Slovenska sneženie. Na krajom severe môže na severných návetriach pohorí do pondelka (12. 12.) popoludnia ojedinele napadnúť 10 až 20 centimetrov nového snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého najnižšieho stupňa.

Na Orave, Liptove a Spiši sa môžu od dnešného večera v nadmorských výškach od 700 metrov ojedinele tvoriť snehové jazyky, v pondelok aj snehové záveje, a to miestami aj v nižších polohách. Tvorbu snehových jazykov a závejov meteorológovia v pondelok očakávajú na horských priechodoch v celej severnej polovici Slovenska.

Ilustračná snímka
Foto: TASR - Michal Svítok



Situácia na cestách

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj komunikácie I., II., a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Na cestách nižších tried v lokalitách Stakčín, Medzilaborce, Stropkov, Svidník, Belá a Kokava nad Rimavicou sa na vozovkách miestami nachádza zľadovatený sneh do troch centimetrov.

Zjazdné sú aj horské priechody (HP), povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Vrchslatina kde sa nachádza vrstva utlačeného snehu hrúbky jedného centimetra. Na HP Kremnické Bane a Herlianske Sedlo sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do jedného centimetra, na HP Zbojská je poľadovica.

SSC vodičov upozorňuje na hmlu s dohľadnosťou do 50 metrov, a to v lokalitách Martin, Turany, Dolný Kubín, Krupina, Záborské a Kráľovský Chlmec a do 100 metrov v lokalitách Žiar nad Hronom, Kremnica, Nová Baňa, Detva, Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske, Piešťany, Trenčín, Machnáč, Ilava, Púchov, Červeník, Turňa nad Bodvou, Košice, Skalité, Svrčinovec, Bardejov, Giraltovce, Trebišov a Sečovce. V lokalite Svidník je mrznúce mrholenie.

"Vplyvom nízkych teplôt (a hmly) je na mokrých a vlhkých vozovkách, hlavne pri mostoch a vodných tokoch zvýšené riziko tvorby poľadovice," upozorňuje správa ciest.

Ilustračná snímka
Foto: TASR - Branislav Račko


Lavínové nebezpečenstvo

Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, prevláda dnes vo všetkých slovenských pohoriach. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Sneh je nerovnomerne rozložený, ale vplyvom striedania teplôt je všeobecne dobre stabilizovaný a sadnutý. Dnešné očakávané ochladenie spôsobí ešte väčšie stvrdnutie a previazanie snehovej pokrývky," skonštatoval. Uvoľnenie lavín človekom je podľa neho málo pravdepodobné. Ojedinele sa vo Vysokých Tatrách môžu nachádzať neprerobené vrstvy starého snehu a menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktorých uvoľnenie je možné na veľmi strmých svahoch, pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Ako ďalej uviedol, s očakávaným snežením bude tendencia lavínového nebezpečenstva najmä k večeru a v najbližších dňoch mierne stúpať. Riziko vzniku lavín v Malej a Veľkej Fatre a v Nízkych Tatrách je vzhľadom na výšku snehovej pokrývky nízke.

Dnes bude počasie na horách ovplyvňovať prechod studeného frontu. Ráno bolo prevažne zamračené, na hrebeňoch Vysokých Tatier hmlisto. Začína sa ochladzovať pričom teploty vzduchu sa pohybovali od mínus šiestich do plus piatich stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúka prudký vietor západných smerov s rýchlosťou do 15, v nárazoch do 25 metrov za sekundu.