Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Penovcové kaskády pri Krásnohorskej jaskyni neboli poškodené

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Informáciu, že penovcové kaskády neboli mechanicky poškodené, pre TASR potvrdil aj anorganik Správy Národného parku Slovenský kras Ján Kilík.

Bratislava/Krásnohorská Dlhá Lúka 30. júna (TASR) - Penovcové kaskády pri Krásnohorskej jaskyni vytvorené vyvieračkou Buzgó neboli pri oprave merného objektu prameňa poškodené ťažkými mechanizmami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v reakcii na medializované informácie o zničení prírodného úkazu.

"Podľa informácií zhotoviteľa diela nedošlo k poškodeniu kaskád. Odstránila sa len stará merná stanica v správe SHMÚ, ktorej súčasťou boli aj drevené hrádzky pokryté nánosom a machom. Nešlo o penovcové kaskády. Do tohto územia zhotoviteľ nezasahoval," uviedol ústav.

Podľa SHMÚ sa penovcové jazierka a kaskády nachádzajú približne 30 metrov od merného objektu prameňa z roku 1958, ktorý hydrometeorológovia rekonštruujú. Sanáciu objektu nebolo možné vykonať ručne a použité preto museli byť ťažké mechanizmy.

"Na základe predbežného šetrenia stavu, ktorý vznikol pri prestavbe merného objektu, musíme konštatovať, že zvolená forma odstránenia starého podtekajúceho merného objektu bola jedinou možnou alternatívou na odstránenie niekoľko desiatok metrov kubických nefunkčného betónu, ktorý nebolo možné sanovať drobnými technickými zásahmi, ale musel byť odstránený ako celok za pomoci techniky," dodal SHMÚ s tým, že k dispozícii majú príslušné povolenia.

Informáciu, že penovcové kaskády neboli mechanicky poškodené, pre TASR potvrdil aj anorganik Správy Národného parku Slovenský kras Ján Kilík. "Kaskády neboli postihnuté. Pod vyvieračkou po bagrovaní tiekla kalná voda, v jednej časti boli penovce čiastočne zaplavené ílovitou substanciou," skonštatoval Kilík. Ako dodal, tečúcou vodou sa penovcové útvary prečisťujú, lokalitu však budú v najbližších dňoch monitorovať, aby zistili, či kaskády nezostali zanesené.