Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaká nás vytúžené ochladenie? Pozrite sa, kedy klesnú teploty

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Extrémne horúčavy, ktoré na Slovensku panujú bez prerušenia už niekoľko dní, budú pokračovať i v druhej polovici týždňa.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Aj počas utorka (11.8.) padli na väčšine Slovenska rekordy maximálnej dennej teploty pripadajúcej na tento deň. Skonštatoval to meteorológ Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).



SHMÚ varoval, že v najjužnejších častiach krajiny môžu teploty vystúpiť až na 38 stupňov Celzia. To sa naplnilo. Najteplejšie bolo v utorok v Topoľčanoch, kde bola nameraná teplota 38,3 stupňa Celzia. V Hurbanove bolo zaznamenané teplotné maximum 38,2 stupňa Celzia.

„Na väčšine našich meteorologických staníc nikdy 11. augusta nebolo takto teplo,“ konštatoval Beránek. Podľa meteorológa dnes bude zrejme o niečo chladnejšie. „Teplota pravdepodobne vystúpi do 37 stupňov Celzia,“ uviedol.

Extrémne horúčavy, ktoré na Slovensku panujú bez prerušenia už niekoľko dní, budú pokračovať i v druhej polovici týždňa. Podľa Beránka bude teplota vzduchu od štvrtku do soboty stúpať na 30 až 37, ojedinele do 38 stupňov Celzia. „Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že od nedele, maximálne od pondelka by sa denné teploty mali začať postupne znižovať,“ doplnil.

Pre celé územie Slovenska dnes platí výstraha tretieho najvyššieho stupňa pred vysokými teplotami. Rovnako by tomu podľa predpovede SHMÚ malo byť aj vo štvrtok (13.8.) a piatok (14.8.). Beránek ozrejmil, že ide o výnimočnú situáciu, keď veľmi veľké horúčavy na pomerne veľkej ploche trvajú dlho bez prerušenia.

Preto platí najvyššia výstraha, keďže pre jej vyhlásenie musí byť splnené kritérium maximálnej teploty aj dĺžky jej trvania, vysvetlil Beránek. Extrémne teplo v súčasnosti nie je iba v nížinách, ale aj horských polohách.

„Keď 32 až 33 stupňov Celzia nameriate v Bratislave alebo v Hurbanove, nie je to to isté, ako keď ich nameriate v nadmorskej výške 700 metrov,“ priblížil meteorológ. V Poprade, ktorý je približne v takej výške, SHMÚ v utorok zaznamenal maximálnu teplotu vzduchu 32,1 stupňa Celzia.