Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

SHMÚ: V najbližších dňoch sa ochladí, počasie bude mať zimný charakter

Auto pokryté snehom zaparkované na ulici v prístavnom meste Rostock pri pobreží Baltského mora 16. apríla 2017. Meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni v Nemecku premenlivé počasie s chladnými teplotami Foto: TASR/AP

V severnej Európe sa už niekoľko dní udržiava studená vzduchová hmota, pričom na rozhraní s teplejším vzduchom postupujú v západnom prúdení do vnútrozemia Európy jednotlivé tlakové níže.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Po teplom marci a aj teplej prvej polovici apríla sa ochladilo a hodnoty teploty vzduchu sa dostali približne na úroveň dlhodobého normálu. V najbližších dňoch sa však očakáva ešte výraznejšie ochladenie a počasie bude mať prechodne skôr zimný charakter. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.



V severnej Európe sa už niekoľko dní udržiava studená vzduchová hmota, pričom na rozhraní s teplejším vzduchom postupujú v západnom prúdení do vnútrozemia Európy jednotlivé tlakové níže. Dnes sa jedna z nich presunula cez severné Poľsko a Bielorusko nad Rusko a s ňou spojený studený front priniesol od severozápadu chladný vzduch aj nad naše územie.

Studený vzduch sa v priebehu nasledujúceho týždňa dostane do celej Európy, nad naše územie začne prúdiť v stredu 19. apríla. Maximálne teploty SHMÚ očakáva v rozmedzí 3 až 8 stupňov Celzia, na severe len okolo jedného stupňa. "Takéto hodnoty sú hlboko pod úrovňou dlhodobého normálu, skôr sú typické pre záver zimy a začiatok jari a sú na úrovni dlhodobých rekordov pre toto obdobie," informuje ústav s tým, že okrem ochladenia bude u nás aj veterno.

"Prevažne severný vietor bude dosahovať rýchlosť 20 až 40 km/h, ojedinele až okolo 50 km/h, pričom nárazy budú miestami viac ako 70 km/h. Zimný charakter počasia budú pripomínať aj zrážky, ktoré budú od stredných polôh snehové, ale miestami môže snežiť aj v nižších polohách, najmä na strednom a východnom Slovensku," avizujú meteorológovia. Pri vetre a snežení sa najmä na severe a vo vyšších polohách budú vytvárať aj snehové jazyky.

Prognóza SHMÚ je, že v druhej polovici budúceho týždňa s vysokou pravdepodobnosťou zaznamenáme mrazy na takmer celom území, pričom v dolinách a kotlinách sa ojedinele môže ochladiť až na -10 stupňov Celzia. Podľa dnešných predpovedných materiálov by mala byť najchladnejšia noc na piatok (21.4.). Cez víkend už ústav očakáva postupné otepľovanie.

SHMÚ pripomína, že k výraznému ochladeniu došlo aj v závere apríla 2016. Situácia však bola rozdielna, zrážok bolo veľmi málo, v suchom vzduchu však boli zaznamenané silné, niekde až rekordné mrazy, ktoré spôsobili veľké škody na rozvinutej vegetácii.