Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pochmúrnosť 21. augusta 1968 umocnili rekordne nízke teploty

Dokumentárne snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP. Foto: TASR archív

Podobne ako dnešné ráno aj 21. augusta 1968 sa slovenské územie nachádzalo v pásme chladného vzduchu

Bratislava 21. augusta (TASR) – Pochmúrnosť rána 21. augusta 1968, ktorú vyvolal vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa, umocnil aj chlad, ktorý v ten deň na území Slovenska počas ranných hodín bol. V kontexte so 49. výročím násilného aktu to pripomenul Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).



V článku na sociálnej sieti meteorológovia pripomenuli, že podobne ako dnešné ráno aj 21. augusta 1968 sa slovenské územie nachádzalo v pásme chladného vzduchu. "V Oravskej Lesnej dokonca ráno namerali -3 stupne Celzia, čo bola vôbec druhá najnižšia teplota vzduchu nameraná v auguste v nižších polohách na území SR," uvádzajú meteorológovia.

Ako rekordne chladný zaznamenali 21. august na viacerých meteorologických staniciach – Poprad ( 1,9), Telgárt (3,4), Malacky (3,5), Piešťany (4,9) i Hurbanovo (5,4 stupne Celzia).

SHMÚ uvádza, že i dnes zaznamenali meracie stanice nízke teploty vzduchu: V horských dolinách a kotlinách teplota vzduchu ojedinele poklesla pod päť stupňov, najchladnejšie bolo vo Vernári, kde namerali 2,4 stupne Celzia."