Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Niektoré rieky stále stúpajú, najkritickejšie sú Ipeľ, Roňava a Olšava

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa SHMÚ naďalej platia výstrahy pred povodňami. Najvyššia je stále na východe okresu Levice (Ipeľ).

Bratislava 4. apríla (TASR) - Problémy so stúpajúcimi hladinami riek naďalej pretrvávajú.

Úroveň zodpovedajúcu najvyššiemu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosahuje hladina rieky Ipeľ. Na stanici Vyškovce má hladina výšku 588 centimetrov a stále stúpa. Najvyšší tretí stupeň je aj na východoslovenskom toku Roňava. Na stanici Michaľany hladina vystúpila na 291 centimetrov a ďalej stúpa. Tretí stupeň je tiež na Olšave, na stanici Bohdanovce namerali dnes ráno 260 centimetrov. Hladina stále stúpa.

Podľa informácií z internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) úroveň zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity dosahuje tok Latorica (Veľké Kapušany - 673 cm), kde sa hladina ustálila na 673 centimetroch. Rovnaký stupeň dosahujú aj toky Ipeľ (Salka - 492 cm) a Torysa (Košické Olšany - 313 cm). V oboch prípadoch hladiny naďalej stúpajú. Na niekoľkých ďalších tokoch prevažne juhu stredného a východného Slovenska dosahujú hladiny úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity.

Podľa webstránky SHMÚ naďalej platia výstrahy pred povodňami. Najvyššia je stále na východe okresu Levice (Ipeľ). Druhý stupeň výstrahy pred povodňou z topiaceho snehu a dažďa platí v časti okresu Trebišov okolo toku Roňava. V okresoch Michalovce (Bodrog), Trebišov (Bodrog), Košice - okolie (Hornád a Bodva), Revúca (Slaná), Rimavská Sobota (Slaná), Lučenec (Ipeľ), Veľký Krtíš (Ipeľ), Levice - západ (Dolný Hron) a Nové Zámky juh (Dunaj) vyhlásil SHMÚ výstrahu pred povodňami prvého stupňa. Zvyšok krajiny je nateraz bez výstrah.