Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Riziko ľadových povodní stále trvá, majú prísť silné mrazy

Na archívnej snímke tvoriaca sa ľadová povodeň na rieke Belá v Liptvoskom Hrádku, kedy voda zamrznutej rieky preteká ponad ľad. Tento jav vzniká v dôsledku dlhodobých nízkych teplôt. Foto: TASR - Andrej Galica

Riziko ľadových povodní najmä v severnejších okresoch stále trvá. Naďalej platí výstraha prvého stupňa, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.

Bratislava 15. januára (TASR) - Riziko ľadových povodní najmä v severnejších okresoch stále trvá. Naďalej platí výstraha prvého stupňa, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu sa vytvárajú na tokoch ľadové úkazy - ľad pri brehu, ľadová triešť, dnový ľad, ľadová zápcha a zámrz toku, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť, resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Hladiny môžu dosiahnuť a prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity," vysvetľuje SHMÚ na svojej webstránke.

Výstraha SHMÚ
Foto: www.shmu.sk


Výstraha platí pre okresy na strednom a hornom Považí, Liptove, Kysuciach, Orave, v okolí riek Poprad, Hornád, Hnilec, Bodva, Torysa a na hornej časti povodia Bodrogu.

Večer a v noci navyše majú prísť silné mrazy. Na západnom a východnom Slovensku môžu klesnúť teploty až na -20 stupňov Celzia, na strednom Slovensku by mali byť ešte nižšie, do -22 stupňov Celzia. V prvom prípade vydáva SHMÚ výstrahu prvého stupňa, pre stredné Slovensko druhého stupňa.

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku sú zjazdné



Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý okrem úsekov R3 Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká, kde sa na vozovke nachádza kašovitý sneh do jedného centimetra (cm). Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webstránke, kde vodičov upozorňujú na poľadovicu, snehové jazyky a záveje, kalamitnú situáciu, povodeň aj hmlu.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je na západe a v južných častiach Slovenska prevažne vlhký až mokrý. V severných častiach stredného a východného Slovenska sú vozovky prevažne vlhké až mokré alebo pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch cm. V okolí Tisovca, Klenovca a Rimavskej Soboty je zľadovatený sneh.

Zjazdné sú aj horské priechody, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Na horskom priechode Zbojská sa miestami nachádza zľadovatený sneh.

Cestári upozorňujú vodičov na kalamitnú situáciu v okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance. V obci Kláštor pod Znievom je zas podľa SSC vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity na ceste III/1796. "V obci sa následkom mrazov vylieva potok na cestu," varuje SSC.

Na hmlu by si mali vodiči dávať pozor v lokalitách Košice, Dargov, Ďurďošík, Turňa nad Bodvou a Tornaľa. Dohľadnosť je tam do 100 metrov. Snehové reťaze je podľa cestárov nutné použiť na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá pre všetku dopravu. Na cestách v okresoch Myjava, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Zvolen sa tvoria snehové jazyky a záveje. Cestári varujú aj pred tvorbou poľadovice.

Vo vysokých horách je mierne lavínové nebezpečenstvo


Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Lokálne je najmä v záveterných žľaboch a muldách zvýšené lavínové nebezpečenstvo (tretí stupeň), čo podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby platí zvlášť pre Vysoké a Západné Tatry.

Na prevažne vyfúkaný, tvrdý povrch pripadlo za posledné tri dni 15 až 45 centimetrov nového snehu, ktorý je vetrom previaty do žľabov a múld. „Lavínové nebezpečenstvo je lokálne - koncentrované do strmých záveterných svahov, kde bolo uložené väčšie množstvo snehu. Vytvorené sú tu snehové dosky a vankúše, pričom ich stabilita je nízka a ich uvoľnenie je možné pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny z nového snehu,“ upozornil Biskupič.

Ráno bolo na horách prevažne polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 18 do mínus šiestich stupňov Celzia. Vietor sa utíšil a fúkal väčšinou zo severozápadu rýchlosťou do 12 metrov za sekundu.