Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Je to divoké: Celé územie SR zasiahol silný vietor

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 28. októbra/29. októbra (TASR) - V nedeľu zasiahol Slovensko silný vietor, ktorý v obývaných častiach Slovenska väčšinou dosahuje rýchlosť v nárazoch 60 až 90 km/h, ojedinele aj nad 100 km/h. Na hrebeňoch hôr nad pásmom lesa sa vyskytne až mohutná víchrica.

Sneženie už prekvapilo na severnej diaľnici D1. Z okolia Štrby sú hlásené zasnežené a neupravené cesty. Podľa vašich informácii sa na cestách šmýka. Sneženie vo Vysokých Tatrách je naozaj intenzívne a na Štrbskom plese leží už 11 centimetrov snehu. Sneží aj na Donovaloch, kde sa už začínajú šmýkať kamióny.

V podvečerných hodinách na severe stredného a východného Slovenska sa ojedinele môžu tvoriť aj snehové jazyky v dôsledku silného vetra a poklesu hranice sneženia až na cca 500 m nad morom. Snehové jazyky môžu komplikovať situáciu na cestách v severných okresoch stredného a východného Slovenska ešte aj v pondelok zrána.

Aj takto to dnes vyzerá v niektorých slovenských lesoch.
Foto: TASR/AP


Najvážnejšia situácia v osídlených oblastiach sa očakáva na juhozápade Slovenska. V okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec a Dunajská Streda by mala rýchlosť vetra dosiahnuť 105 až 115 kilometrov za hodinu. Podľa Beaufaurtovej stupnice ide v takomto prípade o víchricu. Výstraha 3. stupňa SHMÚ platí pre uvedené okresy v nedeľu od 09.00 do 16.00 h.

Najvyššiu rýchlosť, miestami v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, by mal podľa meteorológov vietor dosiahnuť na horách v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Tvrdošín. Aj v tomto prípade vydal SHMÚ najvyššiu možnú výstrahu, s platnosťou od 09.00 do 18.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká, pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká," varujú meteorológovia.

Aj takto to vyzeralo v noci na dnes v niektorých regiónoch Slovenska.
Foto: TASR/AP


Silný vietor zafúka aj v ďalších krajoch Slovenska. Pre územie Trenčianskeho, Žilinského, Trnavského, Nitrianskeho kraja a okresy Košice – okolie a Rožňava platí výstraha 2. stupňa od 09.00 do 18.00 h. Vietor by tam mal dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 km/h.

Pre zvyšok krajiny, kde SHMÚ očakáva vietor s rýchlosťou 65 až 80 km/h, platí výstraha 1. stupňa od nedele (29.10.) 18.00 do pondelka (30.10.) 00.00 h.

Na snímke dopravná situácia na horskom priechode Donovaly po predpoludňajšom snežení 29. októbra 2017.
Foto: TASR/Branislav Račko


Ako SHMÚ informuje na sociálnej sieti, silný vietor v nedeľu nezasiahne len naše územie, ale aj okolité krajiny. Nárazy vetra viac ako 100 km/h očakávajú meteorológovia v Česku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku či v Maďarsku.

Spadnuté stromy znemožnili prejazd na siedmich úsekoch, hlásia ŽSR


Silný vietor skomplikoval aj premávku vlakov. Na viacerých miestach spadli na trať stromy, prípadne ich pád poškodil trakčné vedenie. "Situáciu s neprejazdnosťou tratí sme od predpoludnia riešili na siedmich úsekoch, väčšinou na západnom Slovensku," informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Neprejazdný podľa jej slov je v súčasnosti úsek Senica - Jablonica, taktiež úsek Skalica - Holíč nad Moravou. "K prerušeniu premávky došlo v priebehu dňa i na trati Papraď - Čachtice, rovnako i na Orave na trati Kraľovany - Párnica, kde prekážku odstránili," uviedla hovorkyňa.

Stále je však neprejazdný úsek medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou, kde približne o 12.15 h narazil vlak do spadnutého stromu. "Nikomu sa pri tejto kolízii nič nestalo," zdôraznila hovorkyňa. S prejazdnosťou sú problémy aj na úseku Tatranských elektrických železníc medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom a na ozubnicovej železnici medzi Štrbou a Štrbským Plesom.

"Pracovníci ŽSR sú v teréne a pracujú na čo najrýchlejšom odstránení problémov," dodala Pavliková. Na miestach, kde to bolo potrebné, bola nasadená náhradná autobusová doprava.

Výpadky elektriny na viacerých miestach


Vzhľadom na extrémne silný vietor na západnom Slovensku prišlo na viacerých miestach k výpadku elektrickej energie. Informuje o tom Západoslovenská distribučná (ZDIS) na svojej webovej stránke.

"Momentálne je najviac postihnutá oblasť Bratislavy, Senice, Dunajskej Stredy, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Komárna. Na odstránení porúch pracujú pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej nepretržite. Informácie o približnom čase odstránenia poruchy postupne aktualizujeme na stránke s aktuálnymi poruchami," uvádza.

Spoločnosť upozorňuje, že z dôvodu vysokého počtu volaní na poruchovú linku Západoslovenskej distribučnej môže prísť k predĺženiu času prepojenia na operátora.

Spadnutý strom zablokoval v Bratislave premávku linky č. 43


Počasie začína komplikovať aj situáciu v mestskej hromadnej doprave (MHD) v hlavnom meste. V dôsledku silného vetra a spadnutého stromu na komunikáciu momentálne nepremáva autobusová linka. 43, spájajúca Patrónku s miestami v bratislavskom lesoparku.

"Na trase tejto linky spadol v krátkom čase už druhý strom," informoval TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Pripomenula, že v súvislosti s výstrahou pred silným nárazovým vetrom DPB posilnil hliadky dopravného i energo dispečingu.

Hasiči sú v pohotovosti



Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) od nedeľného rána z dôvodu nepriaznivej poveternostnej situácie zasahovali pri viac ako 120 udalostiach, pričom desiatky zásahov stále prebiehajú. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

"Pomoc hasičov je najčastejšie potrebná v Trenčianskom a Trnavskom kraji, kde bolo zaznamenaných viac ako 25 výjazdov. Ide prevažne o zásahy k spadnutým stromom a uvoľneným strechám," priblížila Farkasová. Príslušníci HaZZ podľa jej slov zasahovali aj v Senici, kde sa na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel.

"Hasiči boli privolaní aj do lokality Nižné Kamence, kde sa vybrežil vodný tok Varínka a zahatal cestu dvom zaparkovaným vozidlám s niekoľkými cestujúcimi. Hasiči osoby vyviedli do bezpečia pomocou lana," doplnila Farkasová s tým, že zatiaľ bolo k udalostiam spôsobených poveternostnou situáciou vyslaných celkom 250 príslušníkov HaZZ.

Podľa informácií Mileny Martinskej zo sekretariátu bratislavskej zoologickej záhrady je zoo pre silný vietor v nedeľu zatvorená.

Nepriaznivá poveternostná situácia si v nedeľu od ôsmej hodiny rána vyžiadala takmer 60 výjazdov hasičov na celom Slovensku. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Pri najvyššom počte technických udalostí zasahujú príslušníci v Trenčianskom kraji, kde doposiaľ uskutočnili už 19 výjazdov. V Trnavskom kraji boli hasiči vyslaní k 18 prípadom, v Bratislavskom kraji k 10 technickým udalostiam. Hasiči v Košickom kraji zasahovali pri štyroch udalostiach, pri jednom výjazde pomáhali príslušníci v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji," spresnila Farkasová.

Hasiči podľa nej zasahujú najčastejšie pri spadnutých stromoch, ktoré v mnohých prípadoch blokujú cestné komunikácie a drôty elektrického vedenia. Problémy robia aj uvoľnené billboardy a plechové strechy. Pri výjazdoch súvisiacich s poveternostnou situáciou zasahuje celkom 120 profesionálnych hasičov so 40 kusmi hasičskej techniky, v Trenčianskom kraji pomáha aj 25 dobrovoľných hasičov.

V Banskobystrickom kraji sa hasiči od rána nezastavili


Nepriaznivá poveternostná situácia si v nedeľu od ôsmej hodiny rána vyžiadala početné výjazdy hasičov na celom Slovensku. Nebolo tomu inak ani v Banskobystrickom kraji.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici hasiči zasahovali pri popadaných stromoch na cestách, čo komplikovalo dopravu. Do 13.00 h zasahovali v Hornom Badíne v okrese Krupina, v Mýte pod Ďumbierom v Breznianskom okrese spadol strom cez celú cestu a oba jazdné pruhy blokoval aj strom v Hornej Ždani v okrese Žiar nad Hronom, v dôsledku čoho sa cesta stala neprejazdnou. Silný vietor a popadané stromy narobili problémy aj Kremnici, rovnako v Hriňovej i v obci Detvianska Huta v okrese Detva a na štátnej ceste v Šuriciach v okrese Lučenec.

Podľa aktuálnej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu platí pre oblasť celého juhozápadu Slovenska výstraha najvyššieho, 3. stupňa pred silným vetrom. Výstraha pred silným vetrom platí pre celé Slovensko.

Vietor poškodil v Trenčíne budovu plavárne, bazény uzatvorili


Silný vietor poškodil budovu mestskej krytej plavárne v Trenčíne. Mesto preto pristúpilo k uzatvoreniu bazénov pre návštevníkov, informovalo v nedeľu na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Vstup do bazénovej haly nebude pre návštevníkov možný až do odvolania. Vstup do sauny zostáva bez obmedzenia. "Správca plavárne podniká všetky kroky smerujúce k čo najskoršiemu vyriešeniu vzniknutej situácie a opätovnému sprístupneniu bazénovej časti," uviedlo mesto na webe.

Stredné Slovensko trápia rozsiahle výpadky elektriny, spôsobilo ich počasie



Na území stredného Slovenska začalo v nedeľu od 06.00 h dochádzať k viacerým väčším výpadkom elektriny. Spôsobuje ich búrková činnosť a silný nárazový vietor. Dokopy výpadky elektriny pocítilo postupne približne 90.000 odberných miest, najvážnejšia situácia je aktuálne v okolí Žiliny, Martina a Banskej Bystrice, informoval hovorca Stredoslovenskej energetiky - Distribúcie (SSE-D) Miroslav Gejdoš.

"Situácia dosiahla krátko po poludní charakter kalamity. Pracovníci Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie sú v teréne a snažia sa odstrániť momentálne asi 30 porúch na linkách vedenia vysokého napätia," povedal Gejdoš.

Zamestnanci SSE-D sa podľa neho budú snažiť odstrániť poruchy čo najskôr, ale práce im komplikuje neprestávajúci vietor a silný dážď. "Všetkých dotknutých obyvateľov by sme chceli požiadať o trpezlivosť. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme situáciu vyriešili čo najskôr," skonštatoval.

Hasiči v Nitrianskom kraji zasahovali v dôsledku vetra viac ako 40-krát



Vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť viac ako 120 kilometrov za hodinu, lámal v nedeľu v Nitrianskom kraji konáre a vyvracal stromy. Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Michal Varga pre TASR uviedol, že hasiči mali v priebehu dňa v súvislosti s poveternostnými podmienkami viac ako 40 zásahov.

Podľa Vargu väčšina výjazdov smerovala k popadaným stromom a konárom, ktoré vo viacerých prípadoch spadli na autá. „V jednom prípade privalil v Nitre hrubý konár štyri zaparkované autá. Ďalší zasa spadol na autobus. Okrem toho sme zasahovali aj pri spadnutej streche rodinného domu či pri odstraňovaní konárov, ktoré spadli na elektrické vedenie,“ povedal Varga.

Ako doplnil, pri vyčíňaní počasia nedošlo v Nitrianskom kraji v priebehu dňa k žiadnym obetiam na životoch ani k zraneniam. „Škody, ktoré silný vietor spôsobil, zatiaľ neboli vyčíslené,“ dodal Varga.

Úsek cesty Štrbské Pleso - Vyšné Hágy je po odstránení stromov prejazdný



Pre popadané stromy cestári v spolupráci s dopravnou políciou v nedeľu na poludnie uzatvorili úsek cesty Štrbské Pleso - Vyšné Hágy. Ako pre TASR potvrdil Peter Zadžora z oblastného dispečingu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, úsek je už prejazdný.

Popadané stromy do troch hodín odstránili a momentálne sú v Tatrách všetky cesty prejazdné. "Rovnako kopec Vernár je prejazdný, je tam vodič so sypačom. Sypače sú i v Tatrách, kde momentálne sneží. Od piatka sme fungovali v provizórnych službách a oddnes nastupujeme plné služby," uviedol Zadžora.

"Máme hlásených niekoľko popadaných stromov v okresoch Poprad a Vranov nad Topľou. Nie je to nič extrémne, závisí to od toho, ako zafúka," doplnil pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Počasie spôsobuje meškanie alebo odrieknutie viacerých vlakových spojov



Viaceré vlakové spoje majú z dôvodu poveternostných podmienok meškanie. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na svojom twitterovom účte.

Odrieknutý je napríklad IC 513 vlak v úseku Bratislava Hlavná stanica - Trnava. Stominútové meškanie nabral IC vlak 514 z Košíc do Bratislavy pre poruchu trolejového vedenia. Vlaková doprava je pre nepriaznivé počasie prerušená v úseku Krásno nad Kysucou - Čadca a Vyšné Hágy – Štrbské Pleso.

Vietor strhol i trakčné vedenie na trati medzi Prahou a Budapešťou, stoja teda aj medzinárodné vlaky. Meškania majú i vlaky smerujúce na Slovensko z Českej republiky, napríklad vlak Ex 127 z Prahy do Žiliny mešká na území ČR 136 minút.

Zoznam všetkých odrieknutých alebo meškajúcich vlakových spojov je k dispozícii na twitterovom účte ZSSK www.twitter.com/zssk_mimoriadne.


V Trnavskom kraji vietor napáchal škody hlavne v okresoch Senica, Trnava a Dunajská Streda



Hasiči z trnavského regiónu mali v nedeľu v dôsledku silného vetra plné ruky práce. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) bola v priebehu veterného dňa najviac potrebná práve pomoc hasičov v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Vo väčšine prípadov šlo o zásahy k spadnutým stromom a uvoľneným strechám. „Pomoc príslušníkov bola potrebná aj v Senici, kde sa na jednom z bytových domov uvoľnila strecha a spadla na niekoľko zaparkovaných vozidiel,“ povedala Farkasová.

Hasiči Trnavského kraja v priebehu dňa vykonali viac ako 50 výjazdov. „Zasahovali pri popadaných stromoch, odtrhnutej streche, stromoch na autách i strome na rodinnom dome. Najviac výjazdov evidujeme v okrese Senica, Trnava a Dunajská Streda,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Júlia Kedrová.

Vyvrátené stromy po víchrici v Trenčine 29. októbra 2017.
Foto: TASR/Radoslav Stoklasa


Silný vietor si v Trenčianskom kraji vyžiadal takmer 40 výjazdov hasičov



V dôsledku pretrvávajúceho silného nárazového vetra od nedeľného rána zasahujú hasiči v celom Trenčianskom kraji. Približne od 07.00 h ich vyslali takmer k štyrom desiatkam udalostí, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík.

"Pomoc hasičov bola a je v rámci nášho kraja najčastejšie potrebná v Trenčianskom okrese, kde bolo k 15.00 h zaznamenaných dovedna 14 výjazdov. Ide prevažne o zásahy k spadnutým stromom, respektíve uvoľneným strechám," priblížil Petrík.

Hasiči zasahovali aj v okresoch Ilava, Myjava, Prievidza, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Púchov.

K tejto chvíli bolo podľa Petríka k udalostiam spôsobeným poveternostnou situáciou v Trenčianskom kraji vyslaných celkom 116 príslušníkov HaZZ, ktorým taktiež asistuje niekoľko desiatok dobrovoľných hasičov.


V Nitre nameral rýchlosť vetra 126 km/h, SHMÚ v pondelok varuje aj pred snežením



Najsilnejší náraz vetra meteorológovia v nedeľu zaznamenali na stanici Nitra - Veľké Janíkovce 126 km/h. Veterné počasie bude pokračovať aj v pondelok, a to najmä na juhozápade Slovenska a v horských oblastiach. Informuje o tom Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti a svojej webovej stránke.

Podľa jeho informácií sa v nedeľu vyskytoval silný vietor najmä na západe a severe Slovenska v dvoch vlnách. "Prvú vyvolal prechádzajúci studený front dopoludnia, druhú výrazný vzostup tlaku vzduchu," uvádza SHMÚ.

"Na našom území bola výraznejšia druhá vlna, pri ktorej sme podľa aktuálnych údajov zaznamenali najsilnejší náraz vetra na stanici Nitra - Veľké Janíkovce 126 kilometrov za hodinu (s priemernou rýchlosťou 83 km/h, ktorá zodpovedá víchrici)," informoval SHMÚ. Aj v prvej vlne bol najsilnejší vietor na tejto stanici, dosiahol rýchlosť 101 km/h.

Meteorológovia očakávajú postupné slabnutie vetra na západe, a naopak, ďalšiu vlnu silnejších nárazov na severe, východe a na horách.

Silný vietor potrápi časti Slovenska aj v pondelok (30.10.). SHMÚ v tejto súvislosti vydal na pondelok výstrahu 1. stupňa pre Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj pred vetrom s rýchlosťou 65 až 80 km/h. Výstraha platí od 10.00 do 16.00 h. Rovnaká výstraha platí aj pre horské oblasti Žilinského a Banskobystrického kraja, kde môže rýchlosť vetra dosiahnuť 110 až 135 km/h.

V horských oblastiach varujú meteorológovi aj pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov. Preto vydali výstrahu 1. stupňa pre Žilinský, Banskobystrický a Prešovský kraj s platnosťou od nedele 21.00 h do pondelka 18.00 h.

Silný vietor strhol strechu na súkromnej škole na Borinskej ulici v Bratislave Lamači 29. októbra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


V Lamači strhlo časť strechy z budovy školy na Borinskej ulici



Silný vietor strhol v bratislavskom Lamači časť strechy z budovy, v ktorej sídli súkromná ZŠ a MŠ Marie Montessori. Na mieste v blízkosti lamačského zimného štadióna zasahujú hasiči, polícia tiež uzavrela Borinskú ulicu a odklonila premávku.

"Vietor strhol asi polovicu plochy strechy na južnom trakte budovy," informoval TASR vicestarosta Lamača Lukáš Baňacký o udalosti, ktorá sa odohrala približne o 15.00 h, našťastie bez toho, aby ohrozila niekoho zdravie či život. "Strešná krytina nespôsobila pri páde ďalšie majetkové škody," uviedol Baňacký.

Budova, v ktorej sídlila pôvodná obecná škola, je v majetku mestskej časti, v súčasnosti ju formou nájmu využíva zriaďovateľ súkromnej základnej a materskej školy. Budova je poistená, vzniknutá škoda sa bude riešiť prostredníctvom ohlásenia poistnej udalosti.

Silný vietor dnes na viacerých miestach Slovenska ochromil železničnú dopravu, veterná smršť tiež spôsobila výpadok elektrickej energie na viacerých miestach. Z dôvodu bezpečnosti v hlavnom meste uzatvorili urnový háj krematória i mestské cintoríny, takisto zatvorili bratislavskú zoo. V Malackách z dôvodu bezpečnosti uzavreli Zámocký park.


Hasiči na východnom Slovensku mali takmer 20 výjazdov k spadnutým stromom



V súvislosti so silným nárazovým vetrom absolvovali hasiči v nedeľu v Košickom a Prešovskom kraji viacero výjazdov.

"Od rána sme odstraňovali niekoľko popadaných stromov v Popradskom, Kežmarskom, Staroľubovnianskom a v Prešovskom okrese. Najviac ich bolo v okrese Poprad, ako je Cesta slobody. Celkovo sme mali v kraji 11 výjazdov," uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove a dodal, že hasiči zo Starej Ľubovne a z Kežmarku sú v teréne i v týchto chvíľach.

Hasiči z Košického kraja dnes v súvislosti s počasím absolvovali osem výjazdov. "Konkrétne v Háji, Bidovciach, Strede nad Bodrogom, Smolníku, Veľkých Kapušanoch, Kuzmiciach, Ruskom Hrabovci a v Bežovciach. Išlo o popadané stromy a uvoľnenú strechu v Kuzmiciach, ktorá ohrozovala obyvateľov," priblížil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Meteorológovia očakávajú postupné slabnutie vetra na západe Slovenska, a naopak, ďalšiu vlnu silnejších nárazov na severe, východe a na horách.

Silný vietor potrápi časti Slovenska aj v pondelok (30.10.). SHMÚ v tejto súvislosti vydal na pondelok výstrahu 1. stupňa pre Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj pred vetrom s rýchlosťou 65 až 80 km/h. Výstraha platí od 10.00 do 16.00 h. Rovnaká výstraha platí aj pre horské oblasti Žilinského a Banskobystrického kraja, kde môže rýchlosť vetra dosiahnuť 110 až 135 km/h.

V horských oblastiach varujú meteorológovi aj pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov. Preto vydali výstrahu 1. stupňa pre Žilinský, Banskobystrický a Prešovský kraj s platnosťou od nedele 21.00 h do pondelka 18.00 h.

Niektoré úseky železničných tratí sú stále neprejazdné



Silný vietor zapríčinil v priebehu nedele krátkodobú či dlhšie trvajúcu neprejazdnosť celkovo 13 úsekov železničných tratí, postihnuté bolo najmä Záhorie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Premávku zablokovali spadnuté stromy priamo na trať, ale aj časti stromov, ktoré popadali na trakčné vedenie.

"Stále je neprejazdný úsek medzi Zohorom a Devínskou Novou Vsou, a tiež úsek Veľké Leváre - Sekule - Malacky," uviedla hovorkyňa ŽSR. Problém je stále podľa jej informácií aj v úseku medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou, kde opäť spadol strom. Neprejazdné z dôvodu nepriaznivého počasia a sneženia sú aj trate ozubnicovej železnice medzi Štrbou a Štrbským Plesom i Tatranskej elektrickej železnice v úseku Štrbské Pleso - Vyšné Hágy.

"Krátkodobé výpadky trakčného vedenia sme zaznamenali aj v úsekoch na strednom Slovensku, napríklad v okolí Banskej Bystrice," dodala Pavliková.

Na odstránení následkov veternej smršte pracujú v teréne podľa jej slov všetci pracovníci ŽSR, ktorí majú pohotovosť. "Je však potrebné vnímať, že po odstránení problému v jednom úseku, vznikne na inom úseku ďalší," komentovala dnešnú situáciu.

Cestujúci tak i naďalej musia počítať s výrazným zdržaním niektorých vlakov vrátane medzinárodných rýchlikov. Detailné informácie o meškaní vlakov možno nájsť na twitterovom účte Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).


Silný vietor lámal stromy a ničil strechy aj v B. Bystrici



Silný vietor a popadané stromy na cestách počas celej nedele zamestnávali hasičov takmer vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického kraja.

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici do 19.00 h mali výjazdy vo Zvolene, v časti Pod Dráhami, kde bol naklonený strom nad hlavnou cestou a chodníkom. Na jednej zo zvolenských ulíc spadnutý strom zostal opretý o vchod panelového domu a vo Zvolenskej Slatine strom zahatal cestu. V Bienskej doline ich spadlo na cestu hneď niekoľko. V Banskej Bystrici priamo v centre mesta na Ulici Československej armády strom poškodil auto, v Nemeckej v Breznianskom okrese blokoval celú vozovku a cestu zahatal aj v Podhorí v Banskoštiavnickom okrese.

Silný vietor, ktorý v nedeľu vyčíňal na Slovensku, poškodil aj strechu na starom mlyne v Krupine, v Žiari nad Hronom zasa odtrhlo prístrešok nad smetnými nádobami, čím hrozilo poškodenie osobných áut a v Tomášovciach v okrese Lučenec zničil strechu na rodinnom dome.

Popadané stromy potrápili hasičov v Lučenci, Tornali, Novej Bani, Detve, Krupine, vo Veľkom Krtíši a aj na Kordíkoch v Banskobystrickom okrese, kde spadnutý strom bránil v prejazde jedného jazdného pruhu.