Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

BUDE PÁLIŤ: Cez víkend nás potrápia horúčavy, dôležitý je pitný režim

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Výstrahy prvého stupňa platia dnes pre juhozápad Slovenska a južné okresy východného Slovenska.

Bratislava 22. júla (TASR) - Vysoké teploty potrápia časť Slovenska i počas tohto víkendu (22.-23.7.)

Výstrahy prvého stupňa platia dnes pre juhozápad Slovenska a južné okresy východného Slovenska. V nedeľu (23.7.) meteorológovia varujú pred horúčavou najmä južné Slovensko a južné okresy východného územia.

Teplota vzduchu by mala dosiahnuť maximálne 33 stupňov Celzia. "Výstrahy platia od 14.00 do 18.00 h," píše Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webe.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach. Vysoké teploty predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

Najbližšie dni treba počítať s búrkami, môžu padať i krúpy


Slováci by sa dnes i najbližšie dni mali pripraviť na búrky. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), nevylučuje krupobitie.

Dnes treba s búrkami počítať v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Spišská Nová Ves, Rožňava a Revúca. Platí výstraha prvého stupňa, zafúka silnejší vietor.

Pre nedeľu (23.7.) platia búrkové výstrahy prvého stupňa pre celé územie Slovenska, a to od obeda až do neskorej noci, v pondelok (24.7.) pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj.