Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kedy sa to skončí? Slováci drkocú zubami, fúka severák, hrozia lavíny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na väčšine územia môže klesnúť teplota na -1 až -5 stupňov Celzia. Na horách až na -12 či -14 stupňov Celzia.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Slovensko naďalej trápi chladné a veterné počasie. Na celom území platia výstrahy pred vetrom, prízemným mrazom či snehovými jazykmi. Na horách je podľa horských záchranárov veľké lavínové nebezpečenstvo.

Slovenský hydrometeorologický ústavy (SHMÚ) varuje pred prízemným mrazom, ktorý môže ohroziť teplomilné rastliny. Na väčšine územia môže klesnúť teplota na -1 až -5 stupňov Celzia. Na horách až na -12 či -14 stupňov Celzia.



Na celom území stále fúka silný vietor. Zväčša môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 20 či 22 m/s, čo je 65 až 70 či 80 km/h. Na horách to môže byť ešte horšie. SHMÚ varuje pred vetrom s rýchlosťou 25 až 32 m/s, teda 90 až 115 km/h. Tento môže fúkať v Banskej Bystrici, Zvolene či Žarnovci, ale aj v Rimavskej Sobote, Rožňave a Revúcej až smerom k Levoči a Kežmarku.

Výstraha pred prízemnými mrazmi má platiť aj v piatok (21.4.) dopoludnia a to pre celé Slovensko. Teplota môže klesnúť niekde na -1 až -5 či až na -8 stupňov Celzia. Na horách až na -12 či -14 stupňov Celzia.

Na sedle Pusté Pole sa tvoria snehové jazyky


Na horskom sedle Pusté Pole na hranici okresov Sabinov a Stará Ľubovňa sa vytvárajú snehové jazyky. Cesta je zjazdná, avšak fúka tu silný nárazový vietor. V regióne Šariša sneží aj v okrese Bardejov, kde cestári nasadili mechanizmy a darí sa im udržiavať komunikácie v zjazdnom stave. Pre TASR to povedal Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

Hasičov v Prešovskom kraji privolali vo viacerých regiónoch k popadaným stromom. Zasahovali v tatranskej oblasti v Novej Lesnej, medzi obcami Liptovská Teplička – Vikartovce, v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov aj v Ďurďoši v okrese Vranov nad Topľou.

Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči zasahujú aj pri požiari sušičky na píle v Lipovciach v okrese Prešov.

Súľovú uzavreli popadané stromy


Nepriaznivé počasie so snehom, vetrom a popadanými stromami spôsobuje dnes problémy na horských úsekoch ciest v Košickom kraji v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice-okolie. Pre popadané stromy od 3.00 h uzavreli pre všetku dopravu horský priechod Súľová.

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) má v teréne 15 sypačov, tri traktory s radlicami, šesť nakladačov, slúži 29 vodičov a 11 pilčíkov. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Husté sneženie zasiahlo predpoludním horský priechod Súľová a na Dobšinskom kopci, taktiež v západnej oblasti Slovenského raja (Mlynky, Dedinky, Stratená) a na horských priechodoch Grajnár a Gretľa.

Počas noci pribudlo v tejto oblasti približne 30 cm nového snehu, momentálne je tam výška snehovej pokrývky približne 40 - 50 cm. Odpluhovaním napadaného snehu z vozoviek sú vytvorené pri cestách mantinely ako v zime. Silný vietor v tejto oblasti spôsobuje vytváranie snehových jazykov na cestách, ktoré cestári priebežne odstraňujú.

"Na Spiš sme presunuli aj jeden sypač z Trebišova. Sypač z Moldavy nad Bodvou a sypač z Rožňavy vypomáha spišskému regiónu na hraničných úsekoch, Rožňavčania na úseku od Grajnára cez Mlynky smerom na Dedinky, Moldavčania od okresnej hranice na Štóskom kopci cez Smolník až po Úhornú," spresnila technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest KSK Zuzana Fejesová.

Vzhľadom na to, že sneh je mokrý a ťažký, pri silnom vetre až víchrici na niektorých miestach padajú stromy. "Pre popadané stromy na vyše osemkilometrovom úseku bol od 3.00 h ráno pre všetku dopravu uzavretý horský priechod Súľová. Sprejazdňovanie tohto úseku zabezpečujeme vlastnými kapacitami, na výpomoc sme zavolali aj členov hasičského a záchranného zboru. Popadané stromy, ktoré zasahujú do jazdného profilu, ale dajú sa obísť, riešime vlastnými pilčíkmi na horských priechodoch Grajnár, na Gretli, na Folkmárskom a na Štóskom kopci, medzi Rudňanmi a Poráčom, na ceste na Zlatú Idku a na ceste na Hačavu," doplnila Fejesová.

Okrem horského priechodu Súľová je pre nepriaznivú poveternostnú situáciu od stredy (19.4.) 14.00 h uzavretý aj úsek cesty II/549 medzi obcami Úhorná a Krásnohorské Podhradie, tzv. Pačanský kopec.

V nižších polohách sú cesty po posype mokré, vo vyšších polohách nad 600 metrov nad morom sa vytvára kašovitá vrstva snehu. Na cestách Slovenského raja je čerstvý sneh hrúbky tri až päť cm.

Posypať vozovku bolo dnes ráno potrebné aj na cestách okresu Košice-okolie a na horskom priechode Dargov.

V Trenčianskom kraji zasahovalo 21 hasičov


Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčianskom kraji absolvovali v stredu (19. 4.) v súvislosti so silným vetrom sedem výjazdov. Odstraňovali spadnuté stromy, konáre a elektrické vedenie zo štátnych ciest a miestnych komunikácií.

Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík, pri mimoriadnych udalostiach zasahovalo v rámci Trenčianskeho kraja 21 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Myjavskí hasiči odstraňovali strom spadnutý na vozovku v katastri obce Chvojnica v Myjavskom okrese, rovnako odstraňovali spadnutý strom a elektrické vedenie z cesty medzi Chvojnicou a Vrbovcami.

Prievidzskí hasiči odstraňovali stromy z ciest v Bojniciach a v Prievidzi. Hasiči z Nového Mesta nad Váhom likvidovali spadnutý strom v katastri obce Bzince pod Javorinou a púchovskí hasiči odstraňovali strom z cesty v Nimnici.

Na Zbojníckej chate sa museli prekopať k signálu


Na Zbojníckej chate bola dnes teplota mínus päť stupňov, no pocitová hlboko pod týmto číslom. "Dobré ránko prajeme, máme -5 pocitová -22 vietor 80 km/h v nárazoch. Naši turisti sa išli prekopať na signál... nedá sa ani dole ani hore ! Lavínové nebezpečenstvo 4/4," napísali na sociálnej sieti z tejto chaty.