Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Takmer na celom území Slovenska bude naďalej fúkať silný vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Pre okresy Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín platí do utorka 12. decembra do 15.00 h výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. Miestami v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 185 km/h.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Pre okresy Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín platí do utorka 12. decembra do 15.00 h výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. Ten môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 - 185 km/h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňuje SHMÚ na svojej webovej stránke. So silnejším vetrom treba počítať na celom území Slovenska. Druhý výstražný stupeň platí pre okresy Malacky, Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Banská Bystrica, Turčianske Teplice, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Kežmarok. Na týchto územiach by mal vietor vo vyšších polohách miestami dosiahnuť rýchlosť 135 - 160 km/h. Pre zvyšok Slovenska, okrem okresov Košice, Michalovce, Trebišov, Krupina a Veľký Krtíš, platí prvý stupeň výstrahy.

Najsilnejší náraz vetra na horách v pondelok zaznamenali meteorológovia na Lomnickom štíte, až 175 km/h. Na Skalnatom plese bol vietor v nedeľu (10.12.) ešte silnejší. Meteorológovia tu v nárazoch zaznamenali hodnotu až 211 km/h.

SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu prvého stupňa. Tá platí na toku rieky Latorica v lokalite Veľkých Kapušian, kde začala rieka stúpať.


Vo vyšších polohách sa v Prešovskom kraji na cestách tvoria snehové záveje



Vo vyšších polohách v okresoch Prešov, Sabinov, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Levoča sa vplyvom silného vetra tvoria snehové jazyky a záveje. Cesta II/520 Námestovo-Slanická osada - priehradný múr je z dôvodu silného nárazového vetra a padajúcich stromov uzatvorená. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke zjazdnost.sk.

Nárazový vietor fúka najmä pri Pezinku, Bytči, Kežmarku, Starej Ľubovni, Spišskej Starej Vsi, ale aj pri obciach Haligovce, Malý Lipník a v okolí Tatranskej Javoriny v časti Podspády. SSC uvádza, že horské priechody Šútovce a Vrchslatina a cesta II/529 smerom do Brezna sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov dĺžky.

Pre vozidlá nad 3,5 tony je uzatvorený úsek cesty II/531 hranica okresov Rimavská Sobota/Revúca až po hranicu okresov Revúca/Brezno. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Štvrtocká Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zimnom období neudržiavané.

SSC informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach sčasti pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do piatich centimetrov.