Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Táto zima patrila medzi 5 najteplejších od polovice 20. storočia

Niekoľkodňové pekné slnečné zimné počasie láka ľudí na hôr. Počas týchto dní je plno ľudí aj v Malej Fatre pri chate pod Chlebom. K zvýšenej návštevnosti prispelo aj obnovenie prevádzky kabínkovej lanovky z Vrátnej do Snilovského sedla, odkiaľ je na Chleb už len kúsok. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Priemerná priestorová teplota vzduchu sa dostala tesne k 0 stupňov Celzia.

Bratislava 28. februára (TASR) - Tohtoročná zima 2014/2015 patrí na Slovensku medzi päť najteplejších od polovice 20. storočia. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

Priemerná priestorová teplota vzduchu sa dostala tesne k 0 stupňov Celzia. Najvyššia teplota dosiahla 10. januára tohto roka v Moravskom Svätom Jáne, kde namerali 17,8 stupňa C. V daný deň sa aj teplota v Bratislave v Mlynskej doline vyšplhala na 17,5 stupňa C. Najsilnejší mráz bol na Lomnickom štíte, kde vlani 30. decembra klesla teplota vzduchu na -26,7 stupňa C. V nižších polohách bola najnižšia teplota zaregistrovaná 7. januára v Podolínci, a to -25,4 stupňa C.

Podľa SHMÚ najteplejšia zima bola na prelome rokov 2006/2007, kedy priemerná priestorová teplota vzduchu dosahovala takmer 1,5 stupňa C. Naopak, najchladnejšia zima bola v roku 1962/1963, kedy klesla pod -7 stupňov C.