Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

DÁVAJTE SI POZOR: Hrozí poľadovica a silný vietor

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas stredy (27.12.) sa môže poľadovica vytvárať v okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Bratislava 26. decembra (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na poľadovicu, ktorá sa môže vytvárať najmä v nočných a dopoludňajších hodinách v strednej a severnej časti Slovenska. O výstrahe I. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Počas stredy (27.12.) sa môže poľadovica vytvárať v okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

SHMÚ taktiež upozorňuje na silný vietor na horách, ktorý v stredu a vo štvrtok (28.12.) môže v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 160 km/h.

Pre dolnú časť rieky Bodrog platí v utorok výstraha I. stupňa pred povodňami.

Na cestách v Banskobystrickom kraji je zľadovatený sneh a poľadovica



Na zľadovatený sneh do dvoch centimetrov na horskom priechode (HP) Vrchslatina, medzi okresmi Detva a Brezno, a na poľadovicu na HP Zbojská upozorňuje stránka Slovenskej správy ciest. Poľadovica je tiež na cestách v okrese Žarnovica a v Kremnici a jej okolí.

Na cestách II/578 Skalka - Kremnica, II/526 Kokava nad Rimavicou a na cestách nižších tried v oblasti Kokavy nad Rimavicou a Poltára sa na vozovke miestami vyskytuje zľadovatený sneh v hrúbke jedného až dvoch centimetrov.

Cestári tiež upozorňujú na hmlu s dohľadnosťou do 50 m, ktorá sa vyskytuje v Banskej Štiavnici a okolí.

Cesty v Žilinskom kraji trápi poľadovica a sneh



Vodiči v Žilinskom kraji môžu v utorok očakávať v niektorých úsekoch ciest utlačený a kašovitý sneh, poľadovicu či hmlu. Upozornila na to oficiálna stránka Slovenskej správy ciest (SSC) a Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Huty, ktorý má podľa SSC povrch vozovky pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre.

Na ceste I/18 medzi Liptovským Hrádkom a Podbanským je miestami utlačený sneh do dvoch centimetrov, kašovitý sneh je na cestách tretej triedy v obvode Trstená. Podľa Operačného strediska KR PZ v Žiline je hlásená poľadovica v okrese Čadca.

SSC upozornila aj na hmlu. Tá komplikuje dopravu v okolí Bytče a Kysuckého Nového Mesta.

Na horách je slnečné počasie, môže však zapríčiniť zosuv malých lavín



Snehová pokrývka je v našich pohoriach na väčšine miest dobre stabilizovaná. Očakávané slnečné a teplé počasie však môže zapríčiniť zosuv spontánnych mokrých splazov a malých lavín.

Podľa Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) môžu byť problematické najmä najvyššie polohy Tatier, kde sú tvrdé snehové dosky.

V utorok ráno bolo na horách väčšinou jasno. „Pretrváva teplé počasie, teplota vzduchu sa v noci pohybovala v rozpätí od mínus tri stupne Celzia až po plus päť stupňov Celzia. Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh,“ uviedol Krajčí. Na mnohých miestach nad pásmom lesa je však sneh veľmi tvrdý až ľadový. „Preto by turisti nemali zabúdať na mačky a cepíny,“ uzavrel.