Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Meteorológovia: V najvyšších pohoriach nie je letný sneh nič výnimočné

Sneženie. Foto: TASR - František Iván

V najvyšších polohách Nízkych Tatier zároveň ubúda počet dní, keď sneží a vzniká nová snehová pokrývka. Dôkazom toho majú byť aj niekoľko sezón trvajúce obdobia, kedy nesnežilo vôbec.

Bratislava 23. júla (TASR) - Sneženie a snehová pokrývka v najvyšších pohoriach a vo vysokohorských oblastiach na Slovensku, podobne ako v Alpách, nie je ničím výnimočným ani v lete. Podľa meteorológov sa pomerne pravidelne vyskytujú, a to dokonca aj v najteplejších dňoch, čo je dôkazom toho, že letné počasie v slovenských horách môže byť veľmi premenlivé. Zároveň však zdôrazňujú, že v posledných rokoch sa z klimatického režimu začína tento jav, predovšetkým v nižšie položených častiach Tatier, pomerne rýchlo vytrácať.

Vyplýva to z výsledkov meteorologických meraní charakteristík snehovej pokrývky zo štyroch vybraných meteorologických staníc, a to v období od 1. júna do 31. augusta. Ide o Chopok (2005 m n. m.), Lomnický štít (2634 m n. m.), Skalnaté Pleso (1763 m n. m.) a Štrbské Pleso (1322 m n. m.). V prípade Lomnického štítu a Štrbského Plesa sú k dispozícii údaje od roku 1951, na Chopku od roku 1955 a Skalnatom Plese od roku 1961.

"V najvyšších polohách Vysokých Tatier, resp. Nízkych Tatier, sa v časových radoch charakteristík snehovej pokrývky prejavuje síce aj v lete určitá stabilita, no aj tu dochádza k určitým zmenám," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Pokiaľ ide o novú snehovú pokrývku, zreteľnejší pokles je zaznamenávaný najmä v posledných desaťročiach a jej maximálny výskyt sa posúva na začiatok júna.

V najvyšších polohách Nízkych Tatier zároveň ubúda počet dní, keď sneží a vzniká nová snehová pokrývka. Dôkazom toho majú byť aj niekoľko sezón trvajúce obdobia, kedy nesnežilo vôbec. Bolo to v období rokov 2002-2004 a 2012-2015. Podobné trendy meteorológovia zaznamenali aj na meteorologickej stanici Skalnaté Pleso, s tým, že čím nižšia nadmorská výška, tým viac sa tieto tendencie potvrdzujú.

Z meraní tiež vyplýva, že najväčší počet dní so snežením a novou snehovou pokrývkou pripadá zväčša na jún. Z dlhodobého vývoja je zasa najstabilnejším mesiacom pre výskyt sneženia a snehovej pokrývky august. "Tento záver nakoniec potvrdzuje aj charakteristickú črtu vysokohorskej klímy na Slovensku, a to, že v auguste a na konci leta zvykne mať počasie na horách najstabilnejší charakter," píše SHMÚ.