Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V piatok bude na hrebeňoch Tatier víchrica

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Antošková

Vystríha pre ňou Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahu druhého stupňa.

Bratislava 4. januára (TASR) - V piatok (5.1.) sa do slovenských hôr vráti nepriaznivé veterné počasie. Na hrebeňoch Tatier bude víchrica. Vystríha pre ňou Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahu druhého stupňa.

Meteorológovia očakávajú na hrebeňoch Tatier miestami výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou nad 25 metrov za sekundu (90 km/h), ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 38 až 44 metrov za sekundu (135 až 160 km/h). Výstraha platí od 6.00 h do 15.00 h.

V nižších polohách nad pásmom lesa očakáva SHMÚ miestami výskyt vetra s priemernou rýchlosťou nad 20 metrov za sekundu (70 km/h), ktorý bude v nárazoch dosahovať až rýchlosť 30 až 37 metrov za sekundu (110 až 135 km/h).

Spontánne uvoľnenie veľkých lavín sa nepredpokladá


Lavínové ohrozenie je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí mierne, zosuvy sú možné pri dodatočnom zaťažení na strmých záveterných svahoch, kde je previate väčšie množstvo nového snehu.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je sneh na horách uložený veľmi nerovnomerne, pričom najviac ho je v žľaboch, terénnych depresiách a pod sedlami východných, juhovýchodných a severovýchodných orientácií. "Spontánne uvoľnenie veľkých lavín sa však nepredpokladá," vysvetlil.

Ráno bolo na horách zamračené, vo vyšších polohách hmlisto a ojedinele so snežením. V stredu (3.1.) popoludní a v noci pribudlo za súčinnosti so silným západným vetrom päť až 15 centimetrov nového snehu. "Pokrývku tvorí starší zmrznutý sneh, ktorý je dostatočne stabilizovaný a často nosný," informoval Kyzek.