Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Väčšinu Slovenska potrápia v najbližších dňoch výdatnejšie zrážky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V okresoch s výstrahou môže miestami spadnúť 70 až 110 milimetrov zrážok, časť z nich pri búrkach.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Väčšinu územia Slovenska potrápia v najbližších dňoch výdatnejšie zrážky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa pred dažďom.

Výstrahy platia takmer pre všetky kraje, s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja. Zrážky sa zatiaľ vo väčšej miere neočakávajú ani v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja.

V okresoch s výstrahou však podľa meteorológov môže miestami spadnúť 70 až 110 milimetrov zrážok, časť z nich pri búrkach. "Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

Výstrahy predbežne platia od soboty od 18:00 do pondelka 18:00. Počasie počas víkendu a v prvý pracovný deň budúceho týždňa bude totiž ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou. Tá sa bude presúvať z Talianska, cez Rakúsko, Česko a Poľsko nad Baltské more.

Zrážkové pásma budú postupovať od juhozápadu na severovýchod v dvoch výrazných vlnách. Prvá by mala prejsť cez Slovensko v noci na zajtra, druhá, podľa meteorológov výraznejšia, v noci z nedele na pondelok. "Do pondelkového večera môže ojedinele spadnúť aj viac ako 100 milimetrov zrážok," približuje SHMÚ na sociálnej sieti.