Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje na Východe pred búrkami i prívalovými povodňami

shmú Foto: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tu preto do 20.00 h vydal pre väčšinu okresov výstrahu 1. stupňa a pre okresy Vranov nad Topľou, Humenné a Snina výstrahu 2. stupňa.

Bratislava 6. mája (TASR) - Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu dnes v podvečerných hodinách zasiahnuť východné Slovensko. Spojené môžu byť s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tu preto do 20.00 h vydal pre väčšinu okresov výstrahu 1. stupňa a pre okresy Vranov nad Topľou, Humenné a Snina výstrahu 2. stupňa. SHMÚ upozorňuje, že v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Sabinov, Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné a Snina hrozí prívalová povodeň.



Úhrny zrážok pri búrkach na východnom Slovensku môžu dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 15 až 25 metrov za sekundu.

Meteorológovia upozorňujú, že pri búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch či výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc alebo podchodov.