Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SHMÚ varuje pred intenzívnym dažďom a silným vetrom na horách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali pre časť krajov výstrahu druhého stupňa, ktorá platí oddnes od 8.00 h do soboty (29.4.) 8.00 h.

Bratislava 27. apríla (TASR) – V okresoch Trenčianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja môže miestami intenzívne pršať, pričom úhrn zrážok môže dosiahnuť 60 až 100 milimetrov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali pre časť uvedených krajov výstrahu druhého stupňa, ktorá platí oddnes od 8.00 h do soboty (29.4.) 8.00 h. SHMÚ varuje aj pred výskytom dažďa s úhrnom zrážok 40 až 60 milimetrov v časti Trenčianskeho, Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja, pre ktoré vydal výstrahu prvého stupňa. Platí takisto dnes od 8.00 h do soboty 8.00 h.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


V horských polohách Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja SHMÚ miestami očakáva silný vietor s rýchlosťou 90 až 115 kilometrov za hodinu. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého stupňa s platnosťou do piatka (28.4.) do 16.00 h.


Pohyb vo vysokohorskom teréne je namáhavý, sneh je premočený



Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá dnes vo Vysokých a Západných Tatrách. V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách je len malá hrozba lavínových zosuvov, prvý stupeň. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Počas stredy (26.4.) sa snehová pokrývka vplyvom silného oteplenia a dažďa silne premočila a strácala na svojej výške. Nebezpečné sú najmä najvyššie polohy Vysokých a Západných Tatier, kde je ešte dostatočná výška premočenej snehovej pokrývky. Pohyb vo vysokohorskom teréne je namáhavý vplyvom borenia sa v snehu," ozrejmil lavínový špecialista.

Dnes ráno prevládala na horách veľká oblačnosť s výdatným dažďom. Snehová pokrývka je silne premočená v celom svojom profile. "Počas dňa očakávame naďalej prílev teplého vzduchu a dážď, čo spôsobí ďalší úbytok snehu," doplnil.

Lavínové nebezpečenstvo platí predovšetkým na strmých miestach vysokých polôh, kde môžu vznikať splazy z tepla, snehové taniere alebo vplyvom uvoľnenia preveja lavíny z tepla, dodal na záver Buliak.