Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POZOR: Meteorológovia varujú pred poľadovicou a hmlou na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Peter Horváth

Výstraha platí pre väčšinu okresov Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Bratislava 25. januára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň pre celé Slovensku výstrahu I. stupňa pred poľadovicou, ku ktorej sa na niektorých miestach môže pridať aj hmla. O výstrahách informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Pre väčšinu okresov Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja platí výstraha pred poľadovicou na celý deň, pre okresy Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja pre dopoludňajšie hodiny.

Foto: shmu.sk

Na východe Slovenska treba podľa meteorológov počítať dopoludnia aj s hmlou, SHMÚ vydal výstrahu I. stupňa pre okresy Prešovského a Košického kraja, pričom dohľadnosť predpokladá miestami 50 až 200 metrov.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá


Vo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Obzvlášť nebezpečné sú podľa lavínových špecialistov severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách a strmé nástupy pod skalné steny. Uvoľnenie doskových lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Nový sneh z posledného sneženia navyše na mnohých miestach poprikrýval vizuálne znaky nestability snehovej pokrývky. Na hrebeňoch sa vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter.

Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. Obzvlášť opatrný treba byť pod prevejmi a na hrebeňoch, kde sú tieto preveje vytvorené. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter a týka sa strmých svahov s východnou až južnou orientáciou. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

Dnes ráno prevládala na horách malá oblačnosť. Výraznejšie sa oteplilo. Teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov nad morom sa pohybovala v rozpätí od mínus osem do mínus 12 stupňov Celzia. V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty mínus štyri až mínus sedem stupňov. Fúkal silný, neskôr mierny vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 50 kilometrov za hodinu.