Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

VIDEO: Zima sa prihlásila o slovo: Sneh na Čertovici a Štrbskom plese

Na snímke kamión prechádza cez horský priechod Čertovica, kde v stredu 5. októbra 2016 v ranných hodinách nasnežilo. Foto: Screenshot/TASR

Meteorológovia vydali na dnes a na štvrtok (6. 10.) výstrahu pred snežením. V niektorých okresoch na severe Slovenska by mohlo napadnúť až 15 cm snehu.

Bratislava 5. októbra (Teraz.sk/TASR) – V ranných hodinách nasnežilo na horskom priechode Čertovica, čo výrazne ovplyvnilo dopravnú situáciu šoférov. Sneh sa kvôli nízkym teplotám zatiaľ netopí.



Zasnežené sú aj Vysoké Tatry. Pozrite sa, ako na Štrbskom Plese silno fúka a mrzne.





Na severe Slovenska chystajte čižmy, má napadnúť 15 centimetrov snehu



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň a na štvrtok (6. 10.) výstrahu pred snežením. V niektorých okresoch na severe Slovenska by mohlo napadnúť až 15 cm snehu. O výstrahe I. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Výstraha SHMÚ - sneženie
Foto: www.shmu.sk


SHMÚ taktiež upozorňuje na možnosť vytvárania snehových jazykov a závejov. Výstraha platí dnes a vo štvrtok pre viaceré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja.

Sneženie v októbri nie je bežné



Po uplynulej noci niekoľko centimetrová pokrývka čerstvého snehu v tatranských dolinách nie je podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, začiatkom októbra úplne bežným úkazom.

"Stáva sa, že v tomto období napadne sneh na horách, teraz nasnežilo aj v trochu nižších polohách než zvyčajne, približne okolo výšky 600 až 700 metrov nad morom," uviedol pre TASR s tým, že prvý sneh napadol už v októbri aj v minulom roku.



Na hrebeni Nízkych Tatier zaznamenali lavínoví špecialisti päť až desať centimetrov snehu, v Západných a Vysokých Tatrách približne 15 centimetrov. "Na horách veľmi silno fúka vietor, takže na niektorých miestach nie je žiaden sneh a niekde sú záveje po kolená, ale to naozaj v polohách okolo 1800 až 2000 metrov nad morom," doplnil s tým, že asi tri centimetre snehu sa nachádzajú aj na Žiarskej chate v Západných Tatrách.

Prvý sneh sa podľa neho v nižších polohách určite rýchlo roztopí, v najvyšších sa môže udržať dlhšie. "Aktuálne predpovede očakávajú sneženie ešte v priebehu dnešného dňa, zajtra (štvrtok 6. 10., pozn. TASR) to bude doznievať, ale v priebehu pár dní sa ten sneh roztopí. Myslím si, že súvislejšie začne snežiť až v novembri," dodal Kyzek.