Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dávajte si pozor, Slovensko ohrozuje silný vietor

Foto: TASR/AP

Silný nárazový vietor fúka v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Bratislava 2. marca (TASR) - Na väčšine územia Slovenska fúka silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Platiť majú aj v utorok 3. marca.

Dnes platí výstraha prvého stupňa. Silný nárazový vietor fúka v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Na hrebeňoch hôr môže dosiahnuť rýchlosť od 17 m/s až do 26 m/s. Táto rýchlosť je síce v daných oblastiach podľa meteorológov bežná, môže byť ale pre ľudské aktivity nebezpečná a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
Foto: screenshot SHMÚ


Výstraha druhého stupňa začne platiť v Tatrách v utorok skoro ráno. Dotkne sa okresov Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Tu má fúkať vietor s rýchlosťou 26 až 33 m/s. "Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V danej ročnej dobe a oblasti je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," píšu meteorológovia na svojej webstránke.
Foto: screenshot SHMÚ


Na ostatných miestach Slovenska má pretrvávať výstraha prvého stupňa. Silný vietor bude fúkať vo všetkých krajoch. Na väčšine územia môže dosahovať od 17 m/s do 25 m/s.

Podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete nájdete TU.