Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VODIČI POZOR: Na Slovensku sa môže tvoriť hmla a poľadovica

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa aj pred silným vetrom. Platiť má v pondelok a utorok pre oblasť Tatier.

Bratislava 10. januára (TASR) - Na celom Slovensku sa môže tvoriť hmla, na väčšine územia hrozí aj poľadovica. Na cestách si treba dávať pozor. Pred hmlou a poľadovicou varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.



Dohľadnosť v hmle môže byť 50 až 300 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňujú meteorológovia. Nebezpečná je aj poľadovica. Tá sa môže tvoriť vo všetkých krajoch okrem Bratislavského a Trnavského.

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa aj pred silným vetrom. Platiť má v pondelok a utorok (11. - 12.1.) pre oblasť Tatier. "Nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 26 - 32 m/s (95 až 115 km/h)," informuje na webstránke SHMÚ. Táto rýchlosť je pre ľudské aktivity nebezpečná.

Pred hmlou a poľadovicou varuje vodičov aj Slovenská správa ciest. "Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, miestami vlhký. Na diaľnici D1 v úseku Široké-Fričovce sa tvorí poľadovica," píše na svojom webe.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy. Povrch vozoviek je prevažne mokrý, s výnimkou regiónov Orava, Liptov, Tatry, Zamagurie, Šariš, Horehronie, Spiš. Tam povrch vozovky je mokrý alebo pokrytý miestami kašovitým, utlačeným snehom v hrúbke jeden až dva centimetre. Zľadovatený sneh do jedného centimetra sa miestami vyskytuje na cestách III. triedy v obvodoch Budatín a Stakčín.