Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SHMÚ vystríha pred povodňami z prívalových zrážok

Hydrologickú výstrahu prvého stupňa vydal dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). FOTO: shmu.sk

Vývoj hydrologickej situácie bude ústav priebežne aktualizovať.

Bratislava 21. júla (TASR) - Hydrologickú výstrahu prvého (najnižšieho) stupňa vydal dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Týka sa 19 okresov.

Povodňami je ohrozené Stredné Považie, Horné Považie, Liptov, juh Oravy a Horná Nitra, ale aj Záhorie - krajný západ, Dolné Považie, Dolná Nitra a Žitava a Dolný Hron. SHMÚ predĺžil aj čas výstrahy - platí do 20.00 h.

Ďalej výstraha platí pre okresy Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina a Dolný Kubín a pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Galanta, Šaľa, Trnava, Pezinok, Hlohovec, Piešťany, Nové Zámky - sever, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Partizánske.

Výstraha druhého (stredného) stupňa platí pre časti Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. Pre sever Žilinského okresu platí najvyšší, tretí stupeň hydrologickej výstrahy až do 23.00 h. Pre okres Prievidza platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy do 20.00 h. SHMÚ predpokladá vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch.

SHMÚ očakáva prívalové zrážky pri búrkach, ktoré sa vyskytli alebo ešte vyskytnú počas dnešného dňa. Predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch.

Môže byť pritom dosiahnutý alebo prekročený vodný stav zodpovedajúci stupňom povodňovej aktivity, varujú hydrológovia na webovej stránke SHMÚ. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude ústav priebežne aktualizovať.