Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Meteorológovia varujú: Hrozia výdatné zrážky, povodne i horúčavy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Také sú výstrahy, s ktorými je potrebné na Slovensku rátať v sobotu 19. augusta.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Na severe výdatný dážď a možné povodne, na juhu zasa vysoké teploty. Také sú výstrahy, s ktorými je potrebné na Slovensku rátať v sobotu 19. augusta.

Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hrozia od sobotňajšieho popoludnia (16.00 h) v oblastiach Oravy, Kysúc, Liptova, Turca, Horehronia i severného Spiša výdatné zrážky, ktoré vo forme búrok a neskôr trvalých dažďov môžu dosiahnuť úhrn 50 až 80 mm. SHMÚ vydal pre oblasť severozápadu, severu a stredu Slovenska výstrahu 2. stupňa pred intenzívnym dažďom. Upozornenie platí až do nedeľňajšej (20.8.) polnoci.

V súvislosti s očakávaným intenzívnym dažďom platí tiež od sobotňajšej 18.00 h hydrologická výstraha 1. stupňa, ktorá sa vzťahuje na sever a severozápad - Považie, Kysuce, Orava, Turiec a Liptov. "Predpokladáme prechodný výrazný vzostup vodných hladín i výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uvádzajú na stránke SHMÚ.

Výstrahu 1. stupňa pred vysokými teplotami vydali meteorológovia pre oblasť juhu stredného a východného Slovenska. V týchto lokalitách môže v sobotu popoludní vystúpiť teplota na 33 stupňov Celzia.