Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Východné Slovensko a hrebene hôr potrápi silný vietor

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy 1. a 2. stupňa pred vetrom.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Meteorológovia upozorňujú pred silným vetrom, ktorý dnes môže zasiahnuť východné Slovensko a časť západného a stredného Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy 1. a 2. stupňa pred vetrom.



Výstraha 2. stupňa platí od 8.00 h do utorka (21.4.) 18.00 h pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Na hrebeňoch Tatier a ojedinele aj v nižších polohách na južnej strane Vysokých Tatier SHMÚ očakáva výskyt silného vetra. Ten dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25-33 metrov za sekundu. Meteorológovia upozorňujú, že takáto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Foto: SHMÚ


Prvý stupeň výstrahy platí od 8.00 h do utorka 18.00 h pre východné Slovensko SHMÚ tu očakáva výskyt vetra s rýchlosťou 18 až 23 metrov za sekundu, čo predstavuje podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Takúto rýchlosť predpokladá aj na hrebeňoch hôr v niektorých okresoch Žilinského, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja.