Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Jedno sídlo EP by podľa R. Sulíka ušetrilo Európanom milióny eur

Europoslanec Richard Sulík Foto: TASR/Vladimír Benko

Okrem peňazí by sa podľa Sulíka ušetril aj čas na rokovanie.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Európsky parlament by mal mať len jedno sídlo. Európskym daňovým poplatníkom by to ušetrilo milióny eur ročne. Povedal to dnes v Národnej rade SR europoslanec a šéf SaS Richard Sulík. Oznámil zároveň, že sa stal členom združenia Single Seat, ktoré presadzuje jedno sídlo europarlamentu namiesto súčasných troch.

"Single Seat má za cieľ jedno sídlo. Tomuto bráni Francúzsko. Ale ak bude dosť poslancov a tlak, mohli by sme to časom dosiahnuť," uviedol Sulík na dnešnej tlačovej konferencii. Zdôraznil, že náklady na súčasné tri sídla europarlamentu v Bruseli, Luxemburgu a Štrasburgu sú ročne 114 miliónov eur. Podľa Sulíka sú to peniaze vyhodené von oknom. "A vyhadzovať dnes 114 miliónov eur ročne von oknom je luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť," vyhlásil Sulík.

Za jedno sídlo je podľa jeho slov väčšina europoslancov. Európsky parlament však o svojom sídle podľa Sulíka rozhodovať nesmie. "Neviem, či na svete existuje parlament, ktorý by nemohol rozhodnúť o svojom sídle," poznamenal.

Okrem peňazí by sa podľa Sulíka ušetril aj čas na rokovanie. Šéf liberálov to vyčíslil na 20 dní, ktoré by europoslanci mohli v roku navyše v pléne diskutovať. Získať by tak mohli podľa Sulíka viac času na jednotlivé vystúpenia. Poukázal, že konkrétne jemu "niekto pridelil neuveriteľnú jednu minútu". Dodal, že za takýto čas sa človek ani slušne nepozdraví.

Sulík sa tiež spolu s kolegom Ivanom Štefancom plánuje stretnúť s eurokomisárom Joaquinom Almuniom. Dôvodom sú dotácie pre Duslo Šaľa. Sulík pripomenul, že spoločnosť by mala dostať daňovú úľavu 58 miliónov eur, hoci nie je v strate a podľa Sulíka ju nepotrebuje.



R. Sulík chce v EP bojovať za vystúpenia europoslancov v národných parlamentoch


Europoslanec a predseda SaS Richard Sulík sa bude snažiť v Európskom parlamente o iniciatívu, ktorá by zabezpečila všetkým europoslancom vystúpenia v ich národných parlamentoch. Podporu má podľa vlastných slov u svojej rakúskej kolegyne Angeliky Mlinar.

"Budeme vyvíjať všetky aktivity, ktoré sú europslancom k dispozícii preto, aby jedného dňa mali europoslanci možnosť vystúpiť vo svojich národných parlamentoch," vyhlásil Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Podľa šéfa liberálov by vďaka vystúpeniam v slovenskom parlamente mali ľudia lepšiu predstavu o tom, čo robia ich europoslanci v Bruseli. Možno by to podľa Sulíka prispelo aj k vyššej volebnej účasti. Sulík si nemyslí, že by vystúpenia slovenských europoslancov narušilo fungovanie NR SR.

Zároveň ocenil pravidlá v slovenskom parlamente, v ktorom rečníkom neurčujú čas na vystúpenie a poslanci môžu rečniť aj viackrát k danej téme.