Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

SIEA bude spolupracovať s krajmi pri zabezpečovaní odborných kapacít

Na snímke tretí zľava predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič počas zhromaždenie Združenia samosprávnych krajov SK8, 15. júna 2023 v obci Bara v okrese Trebišov. Foto: TASR Roman Hanc

Memorandum podpísal generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič s predsedami samosprávnych krajov. Stalo sa tak počas štvrtkového zasadania združenia SK8 v obci Bara v okrese Trebišov.

Bara 15. júna (TASR) - Memorandum o spolupráci pri zabezpečovaní odborných energetických kapacít v regiónoch uzavrela Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) so samosprávnymi krajmi. Týka sa zvýšenia energetickej sebestačnosti regiónov, čo je cieľom pripravovaného národného projektu Kapacity pre regióny, v rámci ktorého SIEA spolu s krajmi vybuduje regionálne centrá udržateľnej energetiky.

Memorandum podpísal generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič s predsedami samosprávnych krajov. Stalo sa tak počas štvrtkového zasadania združenia SK8 v obci Bara v okrese Trebišov.

"Našou snahou je vybudovať odborné energetické kapacity v regiónoch, ktoré zanalyzujú potrebu energie a posúdia, do akej miery ju možno znížiť a pokryť udržateľným spôsobom z dostupných obnoviteľných zdrojov. Memorandum o spolupráci s SK8 je základným krokom," uviedol. Centrá udržateľnej energetiky označil za jedinečnú šancu pre kraje, mestá aj obce mať na svojom území trvalú kvalifikovanú oporu pri dosahovaní cieľov uhlíkovej neutrality. "Zároveň je to jedinečná príležitosť pre špecialistov z oblasti energetiky, stavebníctva a dopravy, ktorí chcú pomôcť svojim regiónom lepšie plánovať opatrenia zvyšujúce ich energetickú sebestačnosť," skonštatoval.



SIEA informovala o tom, že vybudovanie centier udržateľnej energetiky je jedným z opatrení v Integrovanom národnom klimatickom a energetickom pláne na roky 2021 - 2030. Financovanie centier bude zabezpečené predovšetkým z európskych a národných zdrojov prostredníctvom pripravovaného národného projektu z Programu Slovensko.

Agentúra už vypracovala projekt Podpora vzniku regionálnych odborných kapacít pre dekarbonizáciu a rozvoj udržateľnej energetiky v regiónoch Slovenska a v krátkom čase ho predloží na schválenie. V prvej fáze plánuje otvoriť vo všetkých krajských mestách pracoviská, ktoré pripravia odbornú a metodickú podporu pre 22 regionálnych centier udržateľnej energetiky. Tie majú vznikať postupne od septembra 2024 v úzkej spolupráci s krajmi.