Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Toto hovoria slovenskí politici o Novembri '89

Foto: TASR/Peter Lenhart

Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom - 17. novembra - Deň boja za slobodu a demokraciu.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Myšlienky 17. novembra 1989 vníma strana #Sieť ako základný kameň našej spoločnosti. Ponovembrový vývoj je však stále chudobnejší, medzi ľuďmi rastie frustrácia. Ideály Novembra '89 nestačí oslavovať, treba ich realizovať. Myslí si to predseda #Siete Roman Brecely.



"Uvedomujeme si, že ponovembrový vývoj je stále chudobnejší na prejavy občianskej angažovanosti, po základných demokratických princípoch často šliapu osobné záujmy elít a medzi bežnými ľuďmi rastie frustrácia. Zmeniť tento trend môžeme len spoločne, bez ohľadu na farby straníckych tričiek," uviedol pre TASR Brecely.

Je presvedčený, že ideály novembra nestačí oslavovať, treba ich v prvom rade realizovať. "A nie len 17. novembra, ale po celý rok. Nie politici, ale iba silná spoločnosť cieľavedomých a zomknutých občanov naplní novembrové ideály skutočným obsahom," doplnil.

Na snímke nominant na ministra, dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely počas tlačovej konferencie strany #Sieť. Bratislava, 21. marca 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


B. KOLLÁR: Štandardní politici patria do minulosti


Štandardní politici patria do minulosti. V Deň boja za slobodu a demokraciu im to odkazuje Boris Kollár, líder hnutia Sme rodina, ktoré si dnes pripomína udalosti 17. novembra 1989.

"November '89 si budeme pripomínať v rámci našej strany, členov a sympatizantov. Ale nedá mi nespomenúť všeobecne známu vetu, ktorá často znela novembrovými námestiami 1989 - Utvorte koridor. A dnes by sme ho opäť mohli vytvoriť a poslať ním našich štandardných politikov do minulosti," uviedol Kollár.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár
Foto: TASR/Jakub Kotian


B.BUGÁR: Mladí si neuvedomujú odkaz Novembra '89, demokraciu musíme chrániť



Mladí ľudia si dnes neuvedomujú odkaz 17. novembra 1989. Myslí si to predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý si dnes s kolegami zo strany pripomenul udalosti Novembra '89 na Námestí SNP v Bratislave.

"Som presvedčený, že mladí ľudia ani nevedia, čo sa v Novembri stalo," povedal na brífingu Bugár. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si pomohla príkladom od nemeckého kolegu. "Povedal vetu, ktorá to vystihuje. Viete, pre môjho syna je Berlínsky múr cyklotrať napriek tomu, že o tom s ním doma hovorím," povedala.

Bugár pripomenul, že v Novembri '89 ľudia bojovali za demokraciu, ľudské práva, menšinové práva, občianske slobody a pád diktatúry. Zdôraznil potrebu ochrany slobody a demokracie.

Béla Bugár
Foto: TASR/Martin Baumann


"Práve v období, keď narastá extrémizmus a populizmus, nesmieme zabudnúť, že demokracia nie je jednorazová záležitosť, že sme ju raz vybojovali a už netreba nič robiť. Práve naopak, musíme si ju obhajovať," poznamenal Bugár, ktorý odmieta zneužívanie odkazu Novembra na opozično-koaličný boj.

Vo vláde SR podľa Bugára je snaha dodržiavať hodnoty Novembra '89. "Keď si zoberiete, že demokraciu treba chrániť, tak máme napríklad návrhy z dielne ministerky Žitňanskej, ktoré sú namierené na boj proti korupcii či extrémizmu," uviedol Bugár.

Na adresu koaličných partnerov Smer-SD a SNS uviedol, že každý má svoju minulosť, za ktorú si zodpovedá každá strana sama. "Strana Most-Híd sa snaží držať odkazu Novembra aj ochrany demokratických princípov," zopakoval Bugár.

Nežnú revolúciu si pripomínajú aj SMK a SDKÚ-DS



Na Nežnú revolúciu dnes spomínajú aj mimoparlamentné strany SMK a SDKÚ-DS. Podľa SDKÚ-DS demokracia a sloboda nie je samozrejmosťou a za ich udržanie musíme neustále bojovať. SMK zdôrazňuje, že kvalita slobody závisí od nás všetkých.

"Výročie Nežnej revolúcie je ideálnou príležitosťou, aby sme si pripomenuli, že sloboda a demokracia umožnila každému jednému z nás rozhodovať o svojej budúcnosti či o zvyšovaní kvality svojho života," uviedol prvý podpredseda SDKÚ-DS Milan Roman.

Poukázal na rastúcu skepsu u ľudí voči demokracii, ktorá vedie k nárastu vplyvov radikálnych, nesystémových a fašistických politických strán. "Jedným z krokov, ako ich eliminovať, je opätovný návrat k myšlienkam, za ktoré sme bojovali počas Nežnej revolúcie," doplnil Roman.

"Novembrová revolúcia má ten nepopierateľný prínos, že priniesla slobodu. Sloboda však sama osebe neznamená veľa, musia ju formovať okolnosti v spoločnosti a určujú ju tvorcovia a užívatelia slobody, čiže ľudia. To značí, že kvalita slobody závisí od nás všetkých," uviedol predseda SMK József Menyhárt.

Poukázal na rastúce sociálne rozdiely, problémy vidí aj v oblasti právneho stavu. "Nemôžeme hovoriť o slobode a demokracii, keď sa v praxi neuplatňujú naše základné práva a kompetentné orgány nejavia záujem o dodržanie týchto práv a o nápravu nedostatkov," doplnil s tým, že za princípy slobody a demokracie treba bojovať.

Nežná revolúcia je obdobie od 17. novembra 1989, keď prebehli udalosti, ktoré vyústili do pádu socialistického zriadenia na území vtedajšej Československej socialistickej republiky. V Prahe sa 17. novembra '89 konala pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva veľká demonštrácia študentov vysokých škôl, ktorej brutálne násilné potlačenie odštartovalo prelomové politické zmeny v krajine. To malo za následok pád socializmu.

Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom - 17. novembra - Deň boja za slobodu a demokraciu.