Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

#Sieť verí, že miesto v parlamente získa aspoň 40 jej kandidátov

Na archívnej snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Procházka na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznil, že ambície #Siete nie sú limitované len najznámejšími menami.<

Bratislava 30. novembra (TASR) – Do marcových parlamentných volieb povedie stranu #Sieť podľa očakávania jej predseda Radoslav Procházka. Predsedníctvo strany dnes rozhodlo aj o tom, že na prvých miestach kandidátky bude spolu s Procházkom primátorka Prievidze Katarína Macháčková, martinský primátor Andrej Hrnčiar a poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

Procházka na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznil, že ambície #Siete nie sú limitované len najznámejšími menami. "Podľa aktuálnych čísel v prieskumoch máme nárok na 30 mandátov, no chceme získať aspoň o jednu tretinu viac," uviedol Procházka.

Deklaroval, že kandidačná listina reflektuje nielen široké odborné a profesijné portfólio, ale aj pestré regionálne zastúpenie. "Z partie, ktorá sa dala dokopy, cítim zdravú motiváciu, silné odhodlanie a dobrú energiu," uviedol Procházka. Informoval tiež, že že priemerný vek kandidátov strany je 41 rokov. "Prevažná väčšina nemá za sebou politickú minulosť," zdôraznil.

V prvej desiatke kandidátky #Siete sú tiež prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity Katarína Cséfalvayová, inžinier ekonómie Eduard Adamčík, zakladateľka Platformy žien Slovenska Simona Petrík, zakladateľ oravských záchranárov Igor Janckulík, odborníčka na sociálnu ochranu Alena Bašistová a odborníčka na školstvo Zuzana Zimenová. "Polovičný podiel žien na miestach v prvej desiatke nie je náhoda, ale prejavom záujmu #Siete dať výraznú príležitosť ženám so silnou odbornou aj životnou skúsenosťou," povedal v tejto súvislosti Procházka.

V druhej desiatke kandidátov strany sa nachádza napríklad odborník na európske vzťahy Vladimír Bilčík, medzi kandidátmi v tretej tridsiatke je podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a tradičnej slovenskej gastronómie Ľubomír Kubla či zdravotná sestra z Banskej Bystrice Renáta Popundová. Starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva otvára zasa štvrtú desiatku na kandidačnej listine a posledné miesto obsadí evanjelický kazateľ Bohdan Hroboň.

PROCHÁZKA: Na konci dohody by mala byť veľká strana zastupujúca strednú vrstvu


Ak má mať zmysel nejaká dohoda, jej vyústením by mal byť vznik veľkej, silnej strany, ktorá bude zastupovať strednú vrstvu. Na dnešnom brífingu, na ktorom oznámil kandidačnú listinu svojej strany, to povedal líder #Siete Radoslav Procházka. Reagoval tak na otázku o aktuálnom stave rokovaní o spolupráci s KDH a Most-Híd.

Procházka zdôraznil, že nemá zmysel žiadna dohoda, ktorá sa nebude zaoberať tým, čo bude po voľbách. Reálnym riešením je podľa jeho slov vytvorenie reálnej stredopravej alternatívy voči tomu, "čo sa podarilo vytvoriť naľavo Robertovi Ficovi".

"Myslím si, že aj smerácki voliči budú mať osoh z toho, keď sa do mocenskej architektúry štátu vráti základná rovnováha. Tak sa poďme baviť o tom, prečo by si Slováci nemohli dožičiť to, čo si vedia dopriať Rakúšania, Španieli alebo Nemci," uviedol Procházka.

Ako uviedol, ponuka vytvoriť veľkú stredopravú silu na strane strednej vrstvy bude adresovaná každému, kto sa prihlási k plánu #Siete vytvoriť dobrý štát a uskutočniť reálnu nápravu pomerov, ktorej predpokladom je hmotná zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru.

Procházka verí, že ak sa na tomto pláne nebudú chcieť podieľať predstavitelia tradičných strán, tak to za nich urobia ľudia. "Kto sa na tom bude podieľať, tak to povie teraz, ak sa na tom nebudú chcieť podieľať, tak si myslím, že si toho svojho silného zástupcu vyberú ľudia, budú mať na to príležitosť 5. marca," povedal Procházka.