Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Novým predsedom #Siete sa stal Roman Brecely

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely prichádza na 1. zasadnutie vlády 30. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zvolením Brecelyho v najvyššej straníckej funkcii skončil doterajší líder Radoslav Procházka.

Trnava 13. augusta (TASR) – Novým predsedom koaličnej strany #Sieť sa dnes stal minister dopravy a doterajší podpredseda #Siete Roman Brecely. Bol jediným kandidátom, získal 86 hlasov od 125 prítomných delegátov.

Zvolením Brecelyho v najvyššej straníckej funkcii skončil doterajší líder Radoslav Procházka. Ten už na začiatku snemu ohlásil, že kandidovať nebude a v prípade zvolenia jeho nástupcu automaticky skončí.

Delegáti navrhli ako kandidátov na predsedu aj Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík ako kandidát pätice nespokojných poslancov na protest zo snemu ešte pred začatím voľby odišiel, Stoklasa sa vzdal v prospech Brecelyho.

"Nebol to vopred dohodnutý plán a nebola to ani moja ambícia byť predsedom strany. Pre mňa je to prekvapenie, s ktorým sa budem musieť naučiť žiť. Nad rámec svojich povinností budem musieť zvládnuť aj túto funkciu. Ministrom dopravy ostávam," povedal novinárom Brecely po zvolení.



Na otázku, či Procházka vedel o Brecelyho kandidatúre vopred, nový šéf #Siete odvetil, že pri Procházkovi je to nevyspytateľné. "Neviem, do akej miery počítal s týmto plánom. Ja som mu to nepovedal," uistil Brecely.

Pätica nespokojencov opustila snem, neprešiel ich návrh

Pätica nespokojných poslancov NR SR za stranu #Sieť pod vedením Andreja Hrnčiara dnes predčasne opustila stranícky snem v Trnave. Urobili tak po tom, ako neprešiel ich návrh zmeniť program tak, aby ešte pred voľbou nového predsedu #Siete boli do straníckych funkcií vrátení Hrnčiar aj Martin Fedor.

Takýto návrh podal na začiatku snemu jeden z kandidátov na predsedu Eduard Adamčík. "Navrhujem, aby snem rozhodol o zrušení rozhodnutí Radoslava Procházku, ktorý odvolal Andreja Hrnčiara z postu prvého podpredsedu a Martina Fedora z pozície člena predsedníctva. Bol to nedemokratický krok, predseda strany by takto postupovať nemal. Ich odvolanie by malo byť rozhodnutím najvyššieho orgánu, ktorým je snem a ktorý ich zvolil," povedal Adamčík.

Podporovatelia Procházku, ako napr. Igor Adamec, však trvali na tom, že snem by mal najskôr zvoliť nového predsedu a až potom sa zaoberať ďalšími členmi vedenia.

Pri hlasovaní podporilo Adamčíkov návrh len 57 delegátov, proti boli 64 a zdržali sa traja. Celkovo je na sneme prítomných 131 delegátov.

Všetci piati poslanci, teda Hrnčiar, Fedor, Adamčík, Igor Janckulík aj Katarína Cséfalvayová v strane zatiaľ ostávajú. Teraz si chcú počkať, ako snem dopadne, trvajú však na tom, že pod vedením Procházku pokračovať nechcú, lebo je pre nich neprijateľný. Ak totiž ani v troch kolách žiaden z kandidátov nezíska trojpätinovú väčšinu hlasov od delegátov, Procházka bude viesť stranu ďalej.

Svojím pozmeňujúcim návrhom k programu si chcela pätica overiť, či je strana demokratická. Keďže neprešiel, snem opustili.