Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

#SIEŤ:Odmeny manažérov VšZP by mali závisieť od spokojnosti poistencov

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Michal Svítok

Všeobecná zdravotná poisťovňa nie je a nemôže byť prevádzkovaná za účelom maximalizácie zisku, myslí si Miroslav Beblavý.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Odmeny manažérov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) by mali závisieť od finančného zdravia zdravotnej poisťovne, čakacích lehôt na zákroky a od celkovej spokojnosti poistencov. Takto si to predstavujú predseda a podpredseda strany #Sieť Radoslav Procházka a Miroslav Beblavý.

"Nás orientácia na výkon a na praktickú pomoc primäla zamyslieť sa, čo konkrétne vieme urobiť pre to, aby ľudia za odvody, ktoré si platia, dostávali lepšiu zdravotnú starostlivosť. A jednou z tých čiastkových vecí je viazať odmeny manažérov štátnej poisťovne na to, z čoho majú pacienti reálny a priamy osoh," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Procházka.

Odmeny by teda mali byť podľa neho viazané na čakacie lehoty. "Na časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti," doplnil s tým, že treba zohľadňovať aj celkovú spokojnosť poistencov - pacientov s úrovňou zdravotnej starostlivosti. Manažérov by teda odmeňoval podľa toho, aký výkon podávajú v prospech poistencov.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa nie je a nemôže byť prevádzkovaná za účelom maximalizácie zisku. Štát ju prevádzkuje pre to, aby maximalizoval dobrú zdravotnú starostlivosť pre občanov Slovenska," zdôraznil Beblavý. Dodal, že uvedené finančné zdravie poisťovne, čakacie lehoty aj spokojnosť poistencov sa dá merať. A dá sa preto z nich vychádzať pri podmieňovaní odmien.

Opätovne kritizoval vysoké odmeny manažérov vo VšZP. Poukázal, že mesačné odmeny idú podľa uznesenia, v ktorom je vzorec na výpočet týchto odmien. "A v tom uznesení sa výslovne hovorí, že ročné odmeny, tie slávne ročné 22-tisícové odmeny napríklad pána Foraia, sú určené ministerstvom zdravotníctva na základe kritérií, ktoré malo ministerstvo samo vytvoriť," poznamenal Beblavý. Upozornil, že ministerstvo malo kritériá vopred zverejniť, ale neurobilo tak doteraz. "Len v reakciách sme sa dozvedeli, že sú to čisto ekonomické kritériá," doplnil.