Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Sieť vyzbierala už 51.000 podpisov za hmotnú zodpovednosť politikov

Na archívnej snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zber podpisov začali predstavitelia strany 1. júla pred Úradom vlády, tento počet podpisov sa teda strane podaril nazbierať za dva mesiace. 

Prešov 1. septembra (TASR) - Podpisovú akciu Siete za hmotnú zodpovednosť politikov a za vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru podpísalo už viac ako 51.000 ľudí. Na druhom sneme strany v Prešove to dnes oznámil predseda Siete Radoslav Procházka. Zber podpisov začali predstavitelia strany 1. júla pred Úradom vlády, tento počet podpisov sa teda strane podaril nazbierať za dva mesiace. 

„Nosným motívom nášho úsilia vo verejnom priestore je zaviesť konečne osobnú zodpovednosť politikov za vlastný výkon. Som veľmi rád, že sa nám aj napriek horúcemu letu podarilo získať podporu toľkých ľudí," vyhlásil Procházka. Vyzbieraných 51.000 podpisov je viac ako polovica podpisov potrebná na to, aby sa týmito otázkami zaoberal parlament. Procházka verí, že potrebných 100.000 podpisov sa podarí vyzbierať ešte do konca roka a hmotná zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem by mohlo byť realitou po blížiacich sa parlamentných voľbách.

„Stará politika tieto naše návrhy už niekoľkokrát odmietla, ale som presvedčený, že ak ich do parlamentu prinesieme so širokou podporou verejnosti, parlament ich bude musieť pod tlakom schváliť, podobne ako to bolo pri zrušení poslaneckej imunity," uviedol líder Siete. Procházka zároveň poďakoval posádke dobrovoľníkov, ktorí zbierali podpisy v petičnom autobuse vo všetkých regiónoch Slovenska. „Bola to pre nás obrovská skúsenosť, stretli sme sa s tisíckami ľudí. Mnohí z nich už boli rezignovaní, či sa na Slovensku naozaj dajú uskutočniť takéto prevratné zmeny. Ale oveľa viac bolo takých, ktorí ocenili príležitosť pomôcť a podporiť takúto aktivitu, lebo bez nich by to nešlo,” povedal Juraj Ovečka za tím dobrovoľníkov. Procházka zároveň ocenil tri miestne centrá Siete, ktoré vyzbierali najviac podpisov, a to Martin, Žilina a Košice I.