Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

#Sieť podľa R. Procházku prejde do priameho a otvoreného súboja

Na snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Procházka to oznámil dnes počas predstavovania volebného programu strany.

Bratislava 28. januára (TASR) – Päť týždňov pred marcovými parlamentnými voľbami koriguje mimoparlamentná strana #Sieť svoju stratégiu. Podľa jej predsedu Radoslava Procházku prechádza do priameho a otvoreného súboja. Procházka to oznámil dnes počas predstavovania volebného programu strany.

Vysvetlil, že dosiaľ komunikovali s verejnosťou len prostredníctvom programu. „Zdržiavali sme sa akýchkoľvek osobných útokov aj revanšov na tie, ktoré boli adresované nám. Sústredili sme sa práve len na to, čo chceme a vieme urobiť pre ľudí,“ zhrnul doterajší postup.

„Ale dnes je čas definitívne a s konečnou platnosťou povedať, že ideme do priameho a otvoreného súboja o mandát na zostavenie vlády, do súboja buď – alebo,“ oznámil Procházka. Ten by mal mať podľa lídra #Siete i podobu priamej konfrontácie s predsedom vlády a vládnou stranou Smer-SD. „A áno, bude to aj osobný súboj medzi premiérom Ficom a mnou,“ zdôraznil.

#Sieť podľa Procházku rešpektuje silu vládnej strany. „Chceme jej však tú silu vziať a použiť ju lepšie, ako ju používa ona. Chceme tú silu použiť na to, aby sme si tu spolu urobili dobrý štát,“ uzavrel Procházka.

Predseda #Siete uviedol, že ich snahou budú "dve veľké hry“. Prvou je presadiť dnes predstavený plán strany ako základ programu novej vlády. To podľa Procházku predpokladá získanie poverenia na jej zostavenie. Svoje úsilie strana nasmeruje aj do sústredenia pravého stredu do jedného politického subjektu.

Desať záväzkov
Plán pre nasledujúce štyri roky predstavila dnes v Bratislave mimoparlamentná strana #Sieť. Podľa predsedu Radoslava Procházku vznikol s ambíciou stať sa základom programového vyhlásenia novej vlády a je orientovaný na strednú vrstvu.

Procházka predstavil väčšinu vedúcich 12 pracovných skupín, ktorí sa podieľali na tvorbe volebného programu #Siete. Vysvetlil, že bol vytvorený v teréne, a nie v straníckej centrále, ako je zvykom pri iných politických stranách. Do jeho tvorby #Sieť zapojila aj regióny, zdôraznil jej líder.

„Namiesto stostranových elaborátov, ktoré riešia celý vesmír, sme pripravili plán konkrétnych záväzkov, pri ktorých vždy figuruje aj realistický dátum ich splnenia,“ ozrejmil Procházka. Plán #Siete na roky 2016 až 2020 je rozdelený do troch časových úsekov: prvých 100 dní, prvé dva roky a celé volebné obdobie. Jeho základom je desať konkrétnych a merateľných záväzkov.

Strana voličom sľubuje, že počas prvých 100 dní je schopná vytvoriť podmienky pre osobnú hmotnú zodpovednosť politikov a výluku schránkových firiem. Zároveň presadiť zmeny v daňových zákonoch, ktoré by mali zvýšiť príjem strednej vrstvy. Tú strana definuje ako všetkých, ktorí pracujú alebo podnikajú.

Prostredníctvom daňovej úľavy tak chce #Sieť zvýšiť zárobok bežnej slovenskej rodiny o 500 eur ročne. V úvode volebného obdobia plánuje tiež zrušiť zbytočné povinnosti pre zamestnávateľov a ich zamestnancov, najmä daň zo straty, povinné preškoľovanie vodičov a povinnú zdravotnú službu tam, kde nemá zmysel.

„Garanciu škôlky, rodičovské konto a zásadné zníženie odvodov vieme dosiahnuť najneskôr do polovice volebného obdobia,“ uviedol ďalej Procházka. Strana do polovice volebného obdobia sľubuje i „veľmi výrazné“ urýchlenie výstavby rýchlostných ciest najmä na Orave, Zemplíne, Gemeri a hornej Nitre.

Kľúčovými v prioritách #Siete na celé volebné obdobie sú zdravotníctvo a školstvo. Procházka zopakoval, že tieto témy musia mať premiérsky status, byť osobnými prioritami predsedu vlády, ministra financií a podľa jeho slov i rezortných ministeriek.

#Sieť si zaumienila, že do roku 2020 investuje o 30 percent viac do vzdelávania detí a zásadne skráti čakanie na zdravotné výkony. Chce tiež vytvoriť podmienky pre zvýšenie podielu slovenských potravín na domácom trhu na 80 percent.