Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Procházka na výzvu R. Fica: Chcem, aby Hrnčiar dobojoval boj do konca

Na archívnej snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premiér dnes vyzval lídra Siete Radoslava Procházku, aby osobne dohodol zrušenie pohľadávky vo výške 8,4 milióna eur voči mestu Martin, ktorú drží právnik Peter Kubík.

Bratislava 16. júla (TASR) – Strana Sieť podá v parlamente návrh na novelu exekučného poriadku, ktorá by znemožnila exekúciu v Turčianskej vodárenskej spoločnosti. V reakcii na slová predsedu vlády Roberta Fica to dnes uviedol podpredseda strany Sieť, poslanec NR SR a primátor Martina Andrej Hrnčiar.



Premiér dnes vyzval lídra Siete Radoslava Procházku, aby osobne dohodol zrušenie pohľadávky vo výške 8,4 milióna eur voči mestu Martin, ktorú drží právnik Peter Kubík. Tomu bol Procházka pred 20 rokmi na svadbe za svedka. Ak sa to šéfovi Siete nepodarí, vláda je podľa premiéra pripravená zasiahnuť.



„Ja v tom nevidím zmysel,“ reagoval na takúto výzvu Procházka. Zdôraznil, že bez ohľadu na to, kto pohľadávku voči mestu vlastnil, Martin ju neuznáva. „Čo ja mám teraz s doktorom Kubíkom v tejto veci riešiť?“ opýtal sa Fica.

„To je jeho biznisové riziko. Robí komerčné právo od vysokej školy, tak si nejako vyhodnotil riziko a ide do toho. Podľa mňa sa mu to aleže strašne neoplatilo,“ domnieva sa, že jeho spolužiak z právnickej fakulty nezíska od Martina ani jediné euro.

Hrnčiar spolu so starostkou Dolného Kalníka, starostkou Dražkoviec a starostom Trnova priniesli minulú stredu (8.7.) na Úrad vlády otvorený list, v ktorom viac ako 18.000 obyvateľov Turca žiada Fica, aby zasiahol proti možnej privatizácii Turčianskej vodohospodárskej spoločnosti, ktorej hlavným akcionárom je exekúciou ohrozený Martin. List podpísalo 60 primátorov a starostov Turca.

„Pán premiér opäť napľul do tváre Turčanom žiadajúcim o pomoc... Keď vyzýval stranu Sieť, aby sme urobili konkrétne kroky, tak my ich urobíme a do parlamentu predložíme novelu exekučného poriadku a nech ukáže, ako sa k tomu jeho osemdesiatrojka postaví,“ reagoval na dnešné slová Fica Hrnčiar.

Premiéra obvinil z klamstva. „Nikdy som od neho nechcel, aby zaplatil 8,4 milióna eur. Nechcel som to, aj keď rozdáva peniaze na výjazdových rokovaniach vlády,“ uviedol. „Vyhlásil som, že urobíme všetko preto, aby sme si tento boj vybojovali sami. Chceme jednu jedinú vec. Presne tú istú, čo urobil pred tromi rokmi, keď chcel chrániť účty nemocníc a prijal novelu exekučného poriadku,“ vysvetlil.

Procházka, ktorý v stredu (15.7.) priznal, že bol svedkom na Kubíkovej svadbe, dnes pripustil, že sa s ním v marci alebo apríli stretol v jednom z bratislavských hotelov na čaji a káve. Bolo to predtým, ako Kubík verejne potvrdil, že vlastní pohľadávku voči Martinu.

„Viete si predstaviť, žeby ste sa v roku 2032 pýtali Roberta Fica na to, čo Jiří Paroubek (bývalý český premiér, pozn. TASR) dovtedy vyvedie? Lebo v roku 2010 mu bol za svedka na svadbe?“ opýtal sa Procházka. „Odkedy viem, že má tu pohľadávku, som mu ani na esemesku neodpísal a nestretli sme sa a nemám o to záujem, pretože chcem, aby Hrnčiar dobojoval ten boj dokonca, aby turčianska voda zostala Turčanom,“ doplnil.

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2015 v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s., zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, a zároveň požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu 19. júna.

Za bývalého primátora Stanislava Bernáta malo mesto Martin v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún (3,42 milióna eur).