Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Slovensko nepatrí len smerákom, odkázal Procházka R. Ficovi

Radoslav Procházka Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Dodal, že dnes je to o tom, či dovolíme, aby sa zo Slovenska stala pobočka Smeru, s.r.o., alebo či to bude krajina, v ktorej ľudia majú nárok na slušné zaobchádzanie.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Stranu Smer-SD treba čo najskôr vymeniť, začať možno už v komunálnych voľbách 15. novembra. Myslí si to predseda Siete Radoslav Procházka. Dodal, že jeho strana je pripravená so Smerom-SD bojovať.

"Urobíme všetko pre to, aby sme nad cynizmom vládnej strany zvíťazili. Sme pripravení na zásadné politické kroky smerujúce k zjednoteniu úsilia pravého stredu zvíťaziť aj v komunálnych voľbách nad Smerom," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Procházka.

Dodal, že dnes je to o tom, či dovolíme, aby sa zo Slovenska stala pobočka Smeru, s.r.o., alebo či to bude krajina, v ktorej ľudia majú nárok na slušné zaobchádzanie. Ľudia by si podľa Procházku mali povedať, či sa chcú stať vazalmi Smeru-SD, alebo budú chcieť "praktickú službu, ktorej obsah nebude závisieť od straníckych šarvátok, ale vždy od konkrétnych potrieb daného mesta či obce".

Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) odkázal, že táto krajina patrí všetkým, nielen tým, ktorí majú stranícku knižku Smeru-SD. Procházka tým reagoval na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, že vláda mohla v stredu (8.10.) pomôcť mestu Žilina v podobe odpustenia dlhu 17,5 milióna eur preto, lebo primátor mesta Igor Choma (Smer-SD) patrí do rovnakej politickej štruktúry.

Procházka považuje takéto vyjadrenia za vydieranie ľudí, ktorí nevolia Smer-SD. Fico totiž podľa Procházku odkázal nevoličom Smeru-SD, že buď budú voliť sociálnych demokratov, alebo si ich vláda nebude všímať. "Premiér prekročil všetky hranice, keď nevoličom Smeru ukázal vztýčený prostredník," uviedol Procházka. Ficove vyjadrenia považuje "absolútne za hranicou" najmä preto, že rozdáva peniaze zo štátneho, teda zo zdrojov, na ktoré sa skladajú aj nevoliči Smeru-SD.

Šéf Siete povedal zároveň, že ak by dnes vládu viedla Sieť, tiež by sa rozhodla pomôcť Žiline. A to bez ohľadu na to, či mesto vedie stranícky funkcionár Smeru-SD, alebo príslušníci iných strán či nestraník. "Pre Sieť budú vždy prioritné potreby ľudí a nie stranícka príslušnosť," uzavrel Procházka.

Na otázku o podpore Smeru-SD pre kandidátov Siete na primátorov Andreja Hrnčiara (Martin) a Kataríny Macháčkovej (Prievidza) Procházka povedal, že o podpore nevie. Hrnčiar aj Macháčková trvajú na tom, že kandidujú iba za Sieť a to, či im prejavili za ich prácu uznanie aj iné strany, nepovažujú za problém.

V roku 2016 chce zostavoviť vládu

Zdroje na financovanie Siete sú čisté ako slza. Vyhlásil to dnes predseda strany Radoslav Procházka, ktorý má so svojou stranou ambíciu zostavovať v roku 2016 novú vládu. "Je to bankový úver, za ktorý ručíme budúcimi príjmami Siete a mojím osobným majetkom," pripomenul Procházka.

Sieť má na financovanie úver z českej Fio banky vo výške 800.000 eur. Procházka nevie dnes povedať, či to bude stačiť na poriadnu kampaň pred parlamentnými voľbami v roku 2016. "Ak budeme potrebovať, tak sa budeme snažiť úverové zdroje rozšíriť. Či to bude nevyhnutné, v tejto chvíli neviem. Ale budeme chcieť mať na jar 2016 solídnu kampaň, aby sme dostali príležitosť zostaviť vládu a vymeniť Smer," uviedol Procházka.

Ak by sa Sieť dostala do parlamentu, získala by príspevky od štátu. Príspevok dostávajú strany už pri volebnom výsledku tri a viac percent. Ak získajú päť percent a prekročia tak brány parlamentu, dostávajú strany peniaze aj za poslanecké mandáty. Podľa Procházku sa banka, ktorá dala strane úver, spolieha aj na tieto budúce príjmy Siete. "Sieť ako hlavný súper Smeru vykazuje všetky predpoklady na to, že bude v plnom rozsahu a bez problémov spôsobilá vrátiť úver z budúcich príjmov," povedal dnes Procházka.

Líder Siete sa opäť nevyhol otázkam o financovaní jeho prezidentskej kampane a nahrávke od Igora Matoviča (OĽaNO), na ktorej sa hovorí o financovaní kampane bez bločku. Procházka trvá na tom, že nikdy nebol trestne stíhaný a nekonal protiprávne."Nikdy v živote som nebol trestne stíhaný a budem sa aj v budúcnosti správať tak, aby som ani nedal dôvod na svoje trestné stíhanie," uviedol.

Sieť prináša balík noviel pre samosprávy

Mimoparlamentná strana Sieť chce zlepšiť a zjednodušiť život ľuďom v mestách a obciach. Prichádza preto s návrhmi noviel zákonov, ktoré v parlamente predloží podpredseda Siete a poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

Právne normy majú riešiť otázku držania psov, chov hospodárskych zvierat, kosenie pozemkov či pokuty pri používaní alkoholu na verejných priestranstvách. Majú tiež znížiť byrokraciu pri používaní osobných údajov a zlepšiť integrovanú dopravu. O návrhoch informovali dnes podpredsedovia Andrej Hrnčiar a Katarína Macháčková.

Sieť by chcela, aby obce nemuseli značiť miesta, kde je zakázaný pohyb psov, ale tie, kde je ich výbeh dovolený. "Takých miest je menej, bolo by to ľahšie," povedala Macháčková. Chce tiež jasnejšie vymedziť, čo sa rozumie pod verejným priestranstvom.

Navrhujú aj zmenu, ktorá by obciam dovolila prikázať vlastníkom súkromných pozemkov kosiť pozemky. Za nedodržanie povinnosti by mali hroziť sankcie. Sieť chce tiež, aby bolo jasné, že mestá a obce majú určovať pokuty pri používaní alkoholu na verejnom priestranstve.

Strana navrhuje zaviesť pravidlo, že všetky novelizované pravidlá týkajúce sa samosprávy budú vždy účinné od 1. januára kalendárneho roku. Sieť myslí aj na výnimky. Zmeny navrhuje aj v otázke osobných údajov. Chce odstrániť byrokraciu. Hrnčiar poukázal na to, že dnes ak chce starosta či primátor napríklad zagratulovať jubilantovi, porušuje zákon, hoci má prístup k matrike. "Ale nemôže informácie z nej využívať," poznamenal.

Sieť chce tiež riešiť problém s integrovanou dopravou. "Dnes sa deje, že človek nasadne na autobus v dedine, príde na železničnú stanicu a zistí, že vlak odišiel o tri minúty skôr, ako prišiel jeho autobus. A to je preto, že dopravcovia nechcú poskytovať informácie," vysvetlil. Novela zákona o doprave na dráhach by to mala riešiť. "Má zabezpečiť, aby dopravné spoločnosti museli poskytnúť integrátorom všetky informácie, ktoré budú požadovať," uzavrel Hrnčiar.