Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sieť sa zaviazala ku korektnej predvolebnej kampani bez útokov

Na snímke Radoslav Procházka, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sieť zároveň považuje za dôležité určiť aj základné hodnotové obrysy prípadnej dohody o povolebnej spolupráci.

Prešov 1. septembra (TASR) - Na korektnú volebnú kampaň ako prejav novej generácie verejnej služby sa dnes v tzv. Prešovskej prísahe zaviazala Sieť na svojom sneme v Prešove. “S cieľom položiť základy slušných vzťahov a férovej súťaže sa počas celej kampane zdržíme akýchkoľvek osobných útokov, provokácií a sporov a úsilie o poverenie do služby budeme viesť programom a ponukou novej generácie aktívneho a kompetentného výkonu," povedal dnes na tlačovej konferencii po skončení druhého snemu strany v Prešove predseda Siete Radoslav Procházka.

Uviedol to dnes po vytvorení tzv. Prešovskej prísahy delegátmi snemu. Sieť by podľa neho ocenila, ak by sa k podobnému záväzku prihlásili aj všetky ostatné strany. Strana dôveruje schopnosti ľudí dobre si vybrať svoje parlamentné zastúpenie a je odhodlaná vyjsť im v ústrety aj záväzkom, že bude pestovať slušné vzťahy a súperiť bude iba programovou a osobnou ponukou. “My, delegáti Snemu Siete, sme vedení záujmom vystriedať súčasnú generáciu rozhádaných politikov pevnou a súdržnou zostavou, ktorá dôveru občanov Slovenskej republiky premení na aktívny a kompetentný výkon v ich prospech,” píše sa v Prešovskej prísahe.



Sieť zároveň považuje za dôležité určiť aj základné hodnotové obrysy prípadnej dohody o povolebnej spolupráci. “Ako podmienky akejkoľvek povolebnej spolupráce budeme presadzovať osobnú hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru,” uzavrel Procházka.

Presadenie zákona o hmotnej zodpovednosti politikov by malo byť jedným z bodov, na ktoré si strana trúfa počas prvých 100 dní od schválenia programového vyhlásenia novej vlády. „Zároveň naša účasť na takomto programe novej vlády bude podmienená práve tým, aby v tomto novom programe bola hmotná zodpovednosť,“ zdôraznil predseda strany. Ďalej dodal, že občanov najviac zaujíma to, čo nová generácia politikov dokáž opraviť. Sieť sa chce sústrediť na to, aby pre svoj plán získala čo najsilnejšie poverenie od voličov.

„Predmetom nášho dnešného snemovania bola príprava plánu dobrého štátu a zmluvy so Slovenskom a zároveň náš záväzok, že sa zdržíme reprodukcie tých starých modelov kampane, ukazovania prstom na to, kto je zlý, kto je menej zlý, a celý ten priebeh snemu potvrdil to, že sme naozaj odhodlaní a veľmi súdržní v tom cieli, a to vystriedať súčasnú generáciu rozhádaných, hašterivých politikov a predovšetkým vystriedať vládu schránkových firiem. Sme vznikli a naďalej pôsobíme a budeme chcieť pôsobiť ako protiváha vládnej strany, nie ako jej asistent,“ konštatoval Procházka. Na dnešnej tlačovej konferencii nepotvrdil ani nevyvrátil budúcu možnú spoluprácu so stranou Smer–SD. „Toto je presne tá poloha starej politiky, že kto, s kým, proti komu, a toto my nejdeme robiť. My ideme ponúknuť náš plán, našu zmluvu a vypýtať si na to čo najsilnejšie poverenie,“ objasnil Procházka.

Strana si zároveň myslí, že ľudia by mali mať vplyv na to, čo sa deje, nielen raz za štyri roky a len vo volebnej miestnosti, ale aj v priebehu volebného obdobia. Jedným z nástrojov je podľa Procházku napríklad referendom, ako to v súčasnosti funguje v prípade starostov a primátorov. Tých môžu voliči v prípade nespokojnosti v referende odvolať. Na dnešnom sneme si strana zvolila aj nové predsedníctvo, prvým podpredsedom bol zvolený Andrej Hrnčiar a podpredsedami strany sa stali Katarína Macháčková, Katarína Cséfalvayová, Miroslav Beblavý a Eduard Adamčík. Za členov predsedníctva si snem zvolil ešte Tomáša Stoklasu, Martina Ďurišina, Igora Janckulík, Martina Kapitulíka a Martina Fedora.