Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Signatári charty chcú riešenie problému cestovného ruchu na Slovensku

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Pod chartu sa podpísalo deväť osobností, vrátane vedeckých pracovníkov a podnikateľov.

Bratislava 22. mája (TASR) - K bezodkladnému riešeniu situácie v cestovnom ruchu Slovenska dnes prostredníctvom médií vyzvali vládu, predsedu vlády a predsedu parlamentu signatári "Charty priemyslu turizmu Slovenska". Štát by si podľa charty po 22 rokoch mal začať plniť svoju nezastupiteľnú úlohu v priemyselnom odvetví cestovného ruchu (CR).

"Počas všetkých vlád Slovensko realizuje iba akési nefunkčné provizórium v tomto multirezorte, ktorý je potenciálne jedným zo strategicky najdôležitejších odvetví hospodárstva. Súčasná vláda nadviazala na negatívnu prax jej predchodkýň," uviedli vo výzve, v ktorej kritizujú neprofesionálne a neracionálne "ad hoc aktivity štátu bez odborne pripravenej koncepcie a jasne definovaného zámeru". Tieto aktivity podľa signatárov "nemohli nahradiť, a ani nenahradili, tak potrebnú profesionálnu činnosť pri usmerňovaní cestovného ruchu". Štát podľa nich bol a naďalej je "najväčšou prekážkou možného rozvoja trhu práce v cestovnom ruchu Slovenska, vzniku nových pracovných miest, brzdou príspevku cestovného ruchu k hospodárskemu rastu krajiny, hlavne ako exportného artikla, prekážkou tvorby konkurenčného prostredia v cestovnom ruchu. Výsledkom neadekvátnych aktivít bolo v skutočnosti odrádzanie turistov od návštevy Slovenska," píšu v charte.

Bezodkladne medzi prvými opatreniami žiadajú ustanoviť centrálny orgán pre organizáciu, koordináciu a usmerňovanie cestovného ruchu Slovenska, pozastaviť účinnosť súčasne platného zákona o podpore CR a pripraviť nový zákon, ktorý zabezpečí funkčný TSA (Tourism Satellite Account) minimálne na úrovni rozsahu TSA v Českej republike. Definovať treba aj produkt turizmu Slovenska, do cestovného ruchu implementovať stratégiu striebornej ekonomiky zameranej na potreby starnúcej populácie, prehodnotiť čerpanie financií zo štátneho rozpočtu a fondov EÚ. Zavedenie poukážok považujú za nesystémové, čo by riešenie problémov v slovenskom cestovnom ruchu odložilo len načas.

Pod chartu sa podpísalo deväť osobností, vrátane vedeckých pracovníkov a podnikateľov.

"V roku 2013 našu krajinu navštívilo 4.048.505 turistov, čo je druhý najlepší výsledok cestovného ruchu v samostatnej histórii Slovenska," uviedol v reakcii na chartu hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa. Za úspešný možno podľa rezortu považovať aj vlaňajší rok, aj keď oproti rekordnému roku 2013 došlo k miernemu poklesu turistov.

"Spôsobený bol významnými negatívnymi externými faktormi, ako ukrajinsko-ruský konflikt, silný kurz eura voči korune, zlotému, forintu či hrivne a zimou bez snehu. Napriek miernemu medziročnému poklesu počtu turistov je z pohľadu príjmov z cestovného ruchu najúspešnejší v samostatnej histórii Slovenska. Turisti trávili na Slovensku viac času a aj viac míňali," konštatoval Kóňa. Rezort chce zlepšiť koordináciu subjektov CR, pracovať na zvyšovaní kvality služieb, ich komplexnosti, podporiť rôzne aplikácie webových stránok, využívanie panoramatických kamier. Zdroje EÚ pôjdu na budovanie cyklotrás, turistických chodníkov či geoparkov, ale aj na podporu domáceho cestovného ruchu. Hovorca pripomenul, že cestovný ruch sa stal aj súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR, ktorá schválila Stratégiu rozvoja cestovného ruchu do roku 2020.

"Treba však povedať, že jedným z najzásadnejších faktorov, ktorý rozhoduje o záujme či nezáujme turistov, je ponuka a kvalita služieb. Preto je úlohou každého, kto v CR pôsobí, aby analyzoval dôvody poklesu či neúspechu a hľadal riešenia pre zviditeľnenie sa a zvyšovania vlastnej atraktivity," dodal hovorca MDVRR.