Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Postavenie zriaďovateľov škôl pri voľbe riaditeľov je stále otázne

Juraj Draxler Foto: web MŠ SR

S posilňovaním kompetencií zriaďovateľov pri voľbe riaditeľov škôl však nesúhlasia školské odbory či učitelia. Tí hovoria, že by išlo o oklieštenie školskej samosprávy.

Bratislava 11. júna (TASR) – Ani po dnešnom rokovaní parlamentného školského výboru nie je definitívne jasné, či pri voľbe riaditeľov škôl budú mať zriaďovatelia silnejšie kompetencie. Parlamentný výbor dnes odobril kompromisný návrh z dielna ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), ktorý tiež upravuje voľbu riaditeľov. Zriaďovatelia však žiadajú vyššie právomoci. Či ich dostanú, závisí od pléna NR SR. Poslanci môžu prísť s pozmeňujúcimi návrhmi.

Zmeny pri voľbe riaditeľov sú súčasťou balíka zmien v školských zákonoch, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní. Po novom, ak zriaďovateľ nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade a na základe toho sa uskutoční druhé, úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorý už bude pre zriaďovateľa záväzný a ten ho musí vymenovať do 30 dní.

Minister potvrdil, že stále zostáva jeho kompromisné riešenie pri voľbe riaditeľov škôl. Pripustil však, že ešte môže prísť k úpravám cez pozmeňujúce návrhy. "Vôbec si nemyslím, že by došlo k nejakej zásadnej zmene cez poslanecký návrh, nepredpokladám to," dodal. Diskusie k tejto téme podľa Draxlera stále prebiehajú. Obe strany, teda zriaďovatelia a stavovské organizácie v školstve, žiadajú primerané poistky pri voľbe riaditeľov.

Rokovania potvrdil aj člen výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD). "Uvidíme, či pristúpime k nejakej úprave, alebo nepristúpime," dodal na margo rokovania v pléne Petrák.