Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ŠIMKO: Úlohou SR je zabrániť novej železnej opone na východnej hranici

Bývalý poslanec parlamentu Ivan Šimko, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šimko sa vo svojom príspevku vyjadril za podporu integračných snáh Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny či Srbska.

Bratislava 10. júna (TASR) – Našou úlohou je robiť všetko preto, aby sa na našej východnej hranici neutvorila nová železná opona. Za povinnosť Slovenska v rámci prínosu východnej Európy v integračnom procese to pokladá bývalý poslanec parlamentu Ivan Šimko, ktorý vystúpil na dnešnej konferencii pod názvom Cyril a Metod – Úloha východnej Európy v európskej integrácii.

Šimko sa vo svojom príspevku vyjadril za podporu integračných snáh Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny či Srbska. "Nie je to len v našom záujme, aby sme neboli nárazníkovou zónou v rámci EÚ, ale v záujme celej Európy," uviedol Šimko, ktorý podotkol, že v procese rozširovania a európskej integrácie smerom na Východ zohráva Slovensko významnú úlohu. "Sme síce súčasťou Západu, no Východu rozumieme lepšie, ako mu môžu kedy porozumieť naši západní partneri," upozornil Šimko.

Výzvou pre východnú Európu v rámci európskej integrácie je podľa bývalého ministra zahraničných vecí Českej republiky Cyrila Svobodu aj súčasná situácia na východe Ukrajiny. Svoboda označil súčasný stav na východe Ukrajiny ako dôsledok faktu, že všetci dávajú od tohto problému ruky preč. "Už to nie je o tom, či sa táto časť Ukrajiny odtrhne, alebo nie, ale kto za tento región, ktorý bude potrebovať finančnú, sociálnu i morálnu pomoc, preberie zodpovednosť," povedal Svoboda. V tejto súvislosti ďalej poukázal na to, že zatiaľ čo Európska únia hovorí o sprísnení sankcií, Rusko nechce byť partnerom Európskej únie, ale jednotlivým krajinám Európy. "Východiskom je to, aby obe strany vystúpili zo svojich pozícií a snažili sa tej druhej strane priblížiť," zdôraznil Svoboda.

Druhým testom pre európsku integráciu sú podľa Svobodu kvóty pre migrantov. Svoboda označil odmietanie kvót za arogantné, rovnako ako podmieňovanie ochoty prijať utečencov podľa toho, či ide o kresťanov alebo nekresťanov. "Ak takto budeme konať, ak budeme odmietať kvóty a sortírovať utečencov, budeme vytvárať v Európe bariéry, ktoré nás budú rozdeľovať," povedal bývalý šéf českej diplomacie. Svoboda uviedol, že ak je niečo európskym odkazom, je to schopnosť riešiť problém ako celá Európa. "Je potrebné, aby Európa ostala otvorená a mala schopnosť tejto otvorenosti aj pri snahe nájsť s Ruskom riešenie na Ukrajine i nájsť spoločné riešenie Európy pri pomoci utečencom," povedal Svoboda.

Podľa zahraničnopolitického analytika Pavla Demeša by sa pri súčasnej debate o európskej integrácii a pri konfrontáciách stretu Východu a Západu nemalo zabúdať na zodpovednosť za väčšie globálne témy a historické i náboženské tradície, ktoré nás presahujú. Demeš v tom vidí spojitosť súčasného úsilia európskej integrácie s úsilím, s ktorým na naše územie prišli slovanskí vierozvestcovia. "V tomto sú sv. Cyril a Metod výborným zdrojom inšpirácií," povedal Demeš.