Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poslankyňu Simonu Petrík nevpustili do pléna kvôli päťmesačnej dcére

Simona Petrík, zvolená za #Sieť, odišla zo strany. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Petrík je preto odhodlaná zmeniť rokovací poriadok.

Bratislava 28. apríla (Teraz.sk) - Poslankyňu Národnej rady SR Simonu Petrík (nezaradená) dnes nevpustili do pléna s päťmesačnou dcérou. Informovala o tom poslankyňa na sociálnej sieti.

"Ponáhľala som sa dnes na hodinu otázok, prišla som tesne pred položením otázky ministrovi Richterovi. Mala som so sebou v šatke svoju Zorku," uviedla Petrík. Do rokovacej sály ju podľa jej slov nepustil ochrankár kvôli tomu, že do pléna nemôže ísť nikto okrem poslancov.

"Som presvedčená, že dieťa patrí k matke. Veď je rok 2016," vysvetľuje zaskočená poslankyňa. Dodáva, že je preto odhodlaná zmeniť rokovací poriadok.



Podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) pripustil podrobnejší výklad rokovacieho poriadku, aby sa vec pre budúcnosť vyriešila. Nepáči sa mu však, že to oznámila na sociálnej sieti a v médiách a nešla rovno za ním. "Stačí prísť a opýtať sa," povedal Bugár v pléne. Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová, ktorá čaká dieťa a plánuje s ním chodiť do parlamentu, sa Simone Petrík ospravedlnila za to, že nebola vpustená do rokovacej sály. Chcela by, aby poslankyne-matky mohli chodiť do pléna s bábätkami.

Šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková potvrdila, že v súčasnosti rokovací poriadok NR SR nepozná vstup inej osoby ako poslanca do pléna. "Doteraz pani poslankyne nejavili záujem pracovať s malými bábätkami v pléne NR SR. Národná rada sa samozrejme nebráni zmenám, ale treba takúto požiadavku predniesť na grémiu a schváliť všetkými poslancami, resp. zastúpenými predsedami strán. A ak sa tak stane, rokovací poriadok sa upraví tak, aby pani poslankyne mohli s malými bábätkami pracovať aj počas rokovania schôdze priamo v pléne," uviedla pre TASR.

Dieťa si do parlamentu plánuje priniesť aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá sa pripravuje na príchod dieťatka začiatkom septembra. Ako uviedla pre TASR, chce si urobiť vo svojej kancelárii detský kútik. Bábätko tak bude s ňou v parlamente a ak všetko dobre dopadne, zrejme aj priamo v pléne.

"Kúpim si za vlastné peniaze postieľku a dám si ju do kancelárie. Keď všetko dobre dopadne, tak určite bábätko uvidíte," povedala Nicholsonová ešte v marci novinárom na otázku, či prinesie dieťatko aj do pléna.