Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Šipoš: Zistenia o Dušanovi K. otriasajú základmi právneho štátu

Na archívnej snímke poslanec NR SR Michal Šipoš. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obvinený špeciálny prokurátor Dušan K. bude spolu s bývalým vysokým policajným funkcionárom Norbertom P. väzobne stíhaný.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Medializované zistenia v súvislosti s obvineným špeciálnym prokurátorom Dušanom K. sú také závažné, že otriasajú samotnými základmi právneho štátu. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Zároveň sa pýta, akú motiváciu má šéf Smeru-SD Robert Fico, aby verejne Dušana K. obhajoval "aj v čase, keď sedí vo väzbe s vážnymi obvineniami na krku".

Šipoš si myslí, že expremiéri Fico a Peter Pellegrini (nezaradený) tolerovaním tohto človeka v kľúčovej funkcii urobili zo Slovenska raj mafie. "Dlhodobo sme vedeli, že Dušan K. je chránencom Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorého úlohou bolo prikrývať závažné kauzy ekonomickej kriminality. Nič nás však nemohlo pripraviť na to, že tento človek je podozrivý aj z toho, že mal mariť vyšetrovanie prípravy vraždy elitného policajta," dodal v stanovisku poslanec Juraj Krúpa (OĽANO).

Šipoš skonštatoval, že orgánom činným v trestnom konaní garantujú absolútnu slobodu a nezávislosť. "Držíme im palce a veríme, že občania Slovenska začnú zodpovedným štátnym inštitúciám dôverovať," dodal.

Fico minulý týždeň po zadržaní Dušana K. reagoval, že jeho zadržanie médiá objednávali už niekoľko mesiacov a bolo im vyhovené. Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny a súdy treba vynášať vtedy, keď je niekto právoplatne odsúdený.

Obvinený špeciálny prokurátor Dušan K. bude spolu s bývalým vysokým policajným funkcionárom Norbertom P. väzobne stíhaný. Rozhodla o tom v nedeľu (25. 10.) sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Obaja sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku, zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné.