Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠÍPOŠOVÁ: Páchateľ má na Slovensku viac práv ako obeť trestného činu

Na snímke zakladateľka OZ Pomoc obetiam násilia Janka Šípošová počas slávnostného otvorenia komunitného domova ESTHER v Hlohovci v piatok 8. mája 2015. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Poslankyni Národnej rady SR Janke Šípošovej (OľaNO) napríklad prekáža, že páchateľ, obvinený zo zločinu, má právo na pomoc od štátu v podobne právnika, pričom obete takúto možnosť nemajú.

Bratislava 22. februára (TASR) – Práva obetí trestných činov sú na Slovensku stále uznávané v oveľa menšej miere ako práva páchateľov. Zmeniť to káže európska smernica, ktorú malo mať Slovensko už dostatočne zapracovanú v legislatíve, avšak nie je tomu tak. Upozornila na to dnes poslankyňa Národnej rady SR Janka Šípošová (OľaNO), ktorá pred rokmi založila občianske združenie Pomoc obetiam násilia.

Štát smernicu podľa nej implementoval len z veľmi malej časti, teda nie v požadovanej miere. "Preto sme teraz v konaní, ktoré proti nám vedie Európska komisia," povedala na brífingu v NR SR. V týchto hodinách tam prebieha konferencia, ktorá sa zaoberá právami a ochranou obetí násilia. Koná sa aj pri príležitosti dnešného Európskeho dňa obetí kriminality.

Šípošovej napríklad prekáža, že páchateľ, obvinený zo zločinu, má právo na pomoc od štátu v podobne právnika, pričom obete takúto možnosť nemajú. Legislatíva by podľa nej mala brať ohľad aj na finančné odškodnenie poškodeného či na peňažnú garanciu služieb v trestnom procese. "Aby napríklad polícia sama od seba kontaktovala organizáciu, ktorá môže obeti pomôcť. V súčasnosti dostanú kontakt v takzvanom poučení, kde si ho nemusia všimnúť," vysvetlila.

Ivana Gážiová z ministerstva spravodlivosti, ktorá na konferencii prednášala, nevedela odpovedať, prečo Slovensko smernicu nezapracovalo v požadovanej miere. "Toto asi nie je otázka na mňa, keďže ja som v transpozičnej pracovnej skupine nebola," uviedla. Naša krajina sa však podľa nej stala súčasťou Európskej sieti pre práva obetí, ktorá sa má zamerať aj na aplikáciu smernice v členských krajinách Európskej únie. Zatiaľ ju poriadne nezapracovala asi polovica.

"Neviem tie dôvody pomenovávať. Verím však, že, akákoľvek vláda bude k implementácii pristupovať zodpovedne. My sme na to dlhodobo upozorňovali," povedala podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová (OĽaNO). Poukázala, že Slovensko potrebuje v legislatíve definovať garancie pre obete v trestnom konaní.

Združenie Pomoc obetiam násilia riešilo vlani asi 700 prípadov. Zväčša išlo o domáce násilie. "V trištvrtine prípadoch volajú ženy, v malej miere i muži. Často sa stretávame aj s násilím na senioroch," podotkol výkonný riaditeľ organizácie Miroslav Nosál. Združenie podľa neho pôsobí v niektorých krajských mestách. Prevádzkuje však celoslovenskú linku 0850 111 321.