Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Šírenie inváznych nepôvodných druhov by mohlo byť trestným činom

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Odňatie slobody na tri roky by malo hroziť človeku, ktorý vo väčšom rozsahu spôsobí uvoľnenie inváznych nepôvodných druhov do životného prostredia, vyplýva z novely.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Šírenie inváznych nepôvodných druhov by mohlo byť trestným činom. Navrhuje to Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v novele Trestného zákona, ktorá je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK).

"Vytvorenie novej skutkovej podstaty šírenia inváznych nepôvodných druhov je reakciou na závažnosť hrozby, ktorú predstavujú pre spoločnosť invázne nepôvodné druhy - nepriaznivý vplyv na biodiverzitu, ľudské zdravie a hospodárstvo," poukazuje rezort.

Potrestaný má byť páchateľ, ktorý vo väčšom rozsahu drží, pestuje, chová, rozmnožuje, prepravuje, uvádza na trh, používa, vymieňa alebo nechá rozmnožovať invázne nepôvodné druhy. Podľa novely by mu mal hroziť trest odňatia slobody na dva roky.

Odňatie slobody na tri roky by malo hroziť človeku, ktorý vo väčšom rozsahu spôsobí uvoľnenie inváznych nepôvodných druhov do životného prostredia, vyplýva z novely.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstavila začiatkom decembra návrh novely Trestného zákona. Po novom chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Okrem iného by mohlo byť dôvodom na udelenie vyššieho trestu spáchanie trestného činu pre výkon povolania. Návrh upravuje aj problematiku sexuálnych trestných činov či šírenia dezinformácií. Tiež navrhuje zvýšiť spodnú hranicu malej škody z pôvodných 266 na 500 eur.