Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hrozbu teroristického útoku na Slovensku SIS vlani nezaznamenala

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

SIS v hodnotenom období vypracovala viacero analýz, ktoré boli zamerané na zhodnotenie teroristickej hrozby v Európe.

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) zhodnotila bezpečnostnú situáciu v roku 2016 na Slovensku z pohľadu hrozieb terorizmu ako relatívne pokojnú.

V uvedenom období slovenská tajná služba nezaznamenala bezprostrednú hrozbu teroristického útoku proti SR ani proti jej občanom či záujmom v zahraničí. Uvádza sa v odtajnenej správe SIS za minulý rok, ktorá je od dnešného dňa prístupná na ich webovej stránke.

"Potenciál teroristickej hrozby voči SR však mal vzostupnú tendenciu, predovšetkým v dôsledku rastúceho počtu úspešne dokonaných teroristických útokov a individuálnych násilných incidentov zo strany prívržencov džihádu na teritóriu iných štátov EÚ. Najväčšiu teroristickú hrozbu pre štáty EÚ a Severoatlantickej aliancie (NATO) a ich záujmy vo svete naďalej predstavovala džihádistická organizácia Daesh. Väčšina z teroristických útokov, ku ktorým došlo v Európe, bola inšpirovaná Daesh a jej intenzívnou mediálnou džihádistickou propagandou," uvádza slovenská tajná služba od dnešného dňa na svojej webovej stránke po prezentácii svojej správy pred poslancami slovenského parlamentu.

Podľa zdroja SIS väčšinu útokov vykonali malé bunky alebo samostatne konajúci útočníci, niektorí z nich konali na pokyn zo zón džihádu. Teroristické útoky boli prevažne vedené na tzv. mäkké ciele (ľahko dostupné objekty či civilné obyvateľstvo). SIS v tejto súvislosti informovala o možných teroristických hrozbách vyplývajúcich z mediálnej propagandy Daesh, keď jej stúpenci zverejnili na sociálnych sieťach fotografie z viacerých prevažne európskych miest s odkazom vyjadrujúcim podporu tejto organizácii.

SIS v hodnotenom období vypracovala viacero analýz, ktoré boli zamerané na zhodnotenie teroristickej hrozby v Európe, ale aj hodnotenia hrozieb voči medzinárodným športovým podujatiam alebo ku konkrétnym teroristickým činom.